zondag 23 juni 2013

Gay Pride Berlijn politieke demonstratie


                         
Duitsland – Berlijn  →  In de Duitse hoofdstad Berlijn hebben zaterdag vele tienduizenden homo's en lesbiennes de jaarlijkse Gay Pride gevierd. De Christopher Street Day (CSD), zoals onze oosterburen het evenement noemen, was dit jaar zeer politiek geladen. 
Het thema 'Schluss mit Sonntagsreden' verwees naar het vele praten over homorechten maar dat het Duitse homohuwelijk en meer rechten voor homo-paren verder lijken dan ooit. De bonte stoet van meer dan vijftig praalwagens trok van de Kurfürstendamm naar de Brandenburger Tor.

►► Vroeg in de middag had de ambassadeur van de Verenigde Staten samen met zijn ambtsgenoten uit Canada, Groot-Brittannië en Nederland (Marnix Krop) de parade officieel geopend. Ook de openlijk homoseksuele burgemeester van Berlijn, Klaus Wowereit, sprak enkele bemoedigen- de woorden. Hij stelde vast dat in de afgelopen 35 jaar dat er een Gay Pride in Berlijn wordt gehouden al veel is bereikt maar dat er nog veel te doen is. Maar er is licht aan de tunnel, aldus Wowereit. Uit een recente peiling blijkt dat 74 procent van de Duitsers voor de openstelling van het huwelijk is. En ook politiek zijn er verschuivingen.

De christen-democratische CDU van bondskanselier Angela Merkel stemde onlangs nog tegen de komst van het homohuwelijk en was daarom niet welkom met een praalwagen tijdens de parade door Berlijn. De organisatie had het CDU verboden om deel te nemen. In de bonte stoet waren veel politieke boodschappen te lezen. Binnenlandse thema's werden op de hak genomen maar ook de Russische politiek moest het ont- gelden. Uiteindelijk telde de organisatie ruim een half miljoen deelnemers aan de parade en het grote slotfeest bij de Brandenburger Tor.


bronnen: GaySite.nl / YouTube.com