zaterdag 16 maart 2013

Den Haag | Turkse 'Yunus' en z'n Lesbische pleegouders ondergedokenUPDATE - Het negenjarige Turkse jongetje Yunus is samen met zijn pleegouders, een lesbisch stel uit Den Haag, ondergedoken. Reden daarvoor is de aanhoudende aandacht in Turkse media voor het feit dat islamitische kinderen bij een homoseksueel paar worden ondergebracht.

Bureau Jeugdzorg Haaglanden bevestigt aan persbureau Novum dat het gezin uit voorzorg ergens anders is ondergebracht.

Yunus werd al vroeg bij z'n biologische moeder weggehaald
Het jongetje werd door de Nederlandse jeugdzorg weggehaald bij zijn biologische moeder toen hij vijf maanden oud was, omdat er aanwijzingen waren voor kindermishandeling. Het stel uit Den Haag nam hem toen in huis. Maar onlangs liet die moeder, ook wonend in Nederland, van zich horen door in Turkse media een emotionele oproep te doen: ze wil haar zoon terug en is het er niet mee eens dat een lesbisch stel voor hem zorgt. Ze richtte zich tot de Turkse premier Erdogan, die daarop beloofde dat hij Yunus zou bezoeken als hij eind deze maand in Nederland is.

In Turkije gaat het debat inmiddels over een breder onderwerp: of het wenselijk is dat Turkse kinderen worden opgevangen bij christelijke of homoseksuele Europese stellen. Die zouden bij die pleegouders moeten worden weggehaald en in Turkije de 'eigen waarden' moeten meekrijgen.

'Geen concrete dreiging, wel veel onrust'
Al die aandacht heeft z’n weerslag op het Haagse gezin. Er is geen concrete dreiging van ontvoering, zegt een woordvoerder van Bureau Jeugd- zorg tegen Novum, maar alle media-aandacht zorgt wel voor veel onrust. "Het heeft een grote impact. Yunus kan nu niet meer naar school".

En in De Telegraaf zegt Jeugdzorg: "Yunus is liefdevol opgevoed door twee fantastische moeders. Hij krijgt Turkse lessen en het gezin gaat op vakantie naar Turkije. We moeten niet vergeten dat Yunus met reden door de kinderrechter uit huis is geplaatst".

Ook twee oudere broers van Yunus zouden bij het lesbische stel ondergebracht worden, maar werden destijds, in 2008, door de biologische ouders meegenomen naar Turkije. Die zaten daarna korte tijd vast voor ontvoering, wat heeft meegeteld bij de afweging van het gezin om nu onder te duiken.

bron: NRC.nl / Telegraaf.nl / Bureau Jeugdzorg Haaglanden


Vicepremier Lodewijk Asscher | Kritiek Turkije "Aanmatigend en Ongepast"

Zo noemt vicepremier Asscher de kritiek uit Turkije op de plaatsing van kinderen met Turkse achtergrond in christelijke of homo- seksuele pleeggezinnen.

Vicepremier Asscher vindt de bemoeienis van Turkije met de affaire-Yunus ongepast. Dat zei hij op de persconferentie na afloop van de minis- terraad. Asscher meent dat deze pleegouders juist bewondering verdienen.

In Turkije is veel ophef ontstaan over de plaatsing van het Turks-Nederlandse jongetje Yunus bij een lesbisch stel. Pleegzorg besloot het jonge- tje bij een pleeggezin onder te brengen, vanwege verwaarlozing thuis.

Volgens een Turkse parlementaire commissie hebben de Turken alle recht zich met de pleegzorg te bemoeien. De kwestie is actueel door de commotie over de Turkse jongen Yunus.

bronnen: NOS.nl / NOS Journaal


     


Turken gaan demonstreren tegen opvang Turkse kinderen bij Homoseksuele pleeggezinnen

De politie in Rotterdam houdt een aangekondigde demonstratie in de gaten van Turken die willen protesteren tegen de opvang van Turkse kinderen bij Nederlandse homoseksuele pleeggezinnen.

Aanleiding is de commotie die onder Turken is ontstaan over de opvang van het Turks-Nederlands jongetje Yunus door lesbische pleegouders in Den Haag. Op een Facebook-pagina geven duizenden mensen aan donderdag te gaan demonstreren bij de Islamitische Universiteit in Rotterdam. De Turkse premier Erdogan brengt daar dan een bezoek.

Volgens een woordvoerder van de politie is de demonstratie niet officieel aangemeld bij de gemeente.

bronnen: DenHaagFM.nl / Politie Rotterdam-Rijnmond
     

Duizenden woedende Turken demonstreren donderdag tegen opvang van Turkse Kinderen

Duizenden woedende Turken demonstreren donderdag bij de Islamitische Universiteit in Rotterdam tegen de opvang van pleegkin- deren bij Nederlandse gezinnen. Premier Erdogan brengt die dag een bezoek aan de instelling. De commotie wordt veroorzaakt door de zaak rond de 9-jarige Yunus die wordt opgevoed door twee lesbische ouders.

Turken worden via Facebook opgeroepen om massaal te komen. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam is alert. Er is nog geen officiële aan- kondiging van het protest binnen. De komst van de minister-president gaat gepaard met extreme veiligheidsmaatregelen. "Politie en gemeente houden de berichten op internet daarom nauwlettend in de gaten", reageert hij via zijn woordvoerder.

Jeugdzorg Nederland is deze week in Den Haag ontboden door de Turkse ambassadeur. "Er is gesproken over ons systeem", vertelt vice-voor- zitter Mark Bent van de koepelorganisatie. "We hopen escalatie te hebben voorkomen."

bronnen: De Telegraaf / Politie Rotterdam-Rijnmond


Rotterdam | Politie houdt Turks protest in de gaten

De politie Rotterdam houdt een aangekondigde demonstratie in de gaten van Turken die willen protesteren tegen de opvang van Turkse kinderen bij Nederlandse homoseksuele pleeggezinnen. Op een Facebook-pagina geven duizenden mensen aan op donder- dag te komen demonstreren bij de Islamitische Universiteit in Rotterdam.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan brengt daar dan een bezoek. In Turkije zelf is ook ophef over opvang bij homostellen hier.

Geert Wilders van de PVV zei zaterdag dat hij niet voor het verbieden van demonstraties is, maar dat dit in feite een demonstratie tegen Neder- land wordt. De Turken die eraan meedoen falen in hun integratie, vindt Wilders: "Als ze massaal tegen Nederland, onze normen en waarden en wetten demonstreren, kunnen ze beter massaal het land uit richting Turkije gaan".

Bemoeienis van Turkije met de 9-jarige Yunus, het jongetje van Turkse afkomst dat in Nederland bij lesbische pleegouders woont, is "volstrekt ongepast", vond vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag. VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen en D66-Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg hadden zaterdagochtend in het programma Tros Kamerbreed ook ongezouten kritiek.

Volgens een woordvoerder van de politie is de demonstratie in Rotterdam niet officieel aangemeld bij de gemeente.


Het Turkse jongetje Yunus (midden) met zijn biologische ouders en broers op een foto gemaakt in januari 2013. De 9-jarige Yunus woont al sinds hij 5 maanden oud is bij het lesbische paar, maar dat stuit op verzet van zijn biologische moeder. Ze heeft de Turkse premier Erdogan, die volgende week in Nederland is, via de media gevraagd om te zorgen dat Yunus bij haar terug komt.

bronnen: De Telegraaf / Politie Rotterdam-Rijnmond