dinsdag 12 maart 2013

GayKrant stopt na ruim 30 jaar ‼


Na 34 jaargangen komt er een einde aan de Gay Krant. De krant stopt ermee, na 676 edities, door de slechte economische omstan- digheden. Dat heeft een woordvoerder laten weten.

Vandaag, dinsdag 12 maart, wordt bij de rechtbank het faillissement aangevraagd. Bij de krant die zich al die tijd inzette voor de belangen van homoseksuelen, werken negen vaste medewerkers.

De Gay Krant zag de advertentiemarkt inzakken. De losse verkoop was gestaakt omdat de verspreider van de losse nummers onvoldoende kansen zag. Volgens de woordvoerder heeft de krant zijn doel, emancipatie, voor een belangrijk deel verwezenlijkt.

Henk Krol
Onder leiding van Joop Boonstra en Henk Krol (nu Tweede Kamer-lid voor 50PLUS) groeide het blad uit van een informatief krantje van 'twee dubbelgevouwen A4'tjes' tot - naar eigen zeggen - het grootste homo-informatieblad van Europa. De Gay Krant gaf al in de jaren 80 informatie over aids en hiv, zette zich in voor meer rechten van homoseksuelen, organiseerde vakanties, voerde acties en startte tal van emancipatie- projecten.

Een woordvoerder van COC Nederland zei in een reactie dat een "belangrijke spreekbuis wegvalt" en "een voorvechter voor de rechten en acceptatie van lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders.' 'Maar we verliezen ook een strijdmakker", stelde de zegsman. "De krant heeft een belangrijke rol gespeeld bij het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor homoseksuelen en heeft in de jaren 80 op een hele taboedoorbrekende manier aandacht besteedt aan aids en hiv".

Volgens de woordvoerder blijft er nog genoeg te winnen. "Als je ziet dat driekwart van de homoseksuele middelbare scholieren wordt gepest en mensen in het bejaardentehuis terug de kast ingaan, dan moet er nog een heleboel gebeuren. We gaan de Gaykrant als strijdmakker missen".

bron: Algemeen Dagblad


De Gay Krant is failliet

Het hing al even in de lucht maar na 34 jaar valt het doek voor de Gay Krant. Het bekendste homoblad van ons land is failliet. Op de website van het blad staat vermeld dat het dinsdag haar faillissement heeft aangevraagd en dat per direct geen editie meer zal worden uitgebracht. Een doorstart van de internetsite wordt nog onderzocht.

De economische crisis, teruglopende advertentie-inkomsten en een grote belastingschuld hebben de Gay Krant definitief de das om gedaan. Een recente reddingspoging via de verkoop van aandelen bracht onvoldoende op om een tekort van drie ton aan te zuiveren.

Het tijdschrift verscheen voor het eerst in januari 1980, toen nog als maandblad. Gay Krant werd in 1987 een professionele organisatie en ves- tigde zich in het Noord-Brabantse Best. De oplage groeide door naar circa 30.000. Begonnen als A5-krantje verscheen Gay Krant vanaf 1982 op tabloidformaat.

In 2000 werd omgeschakeld naar een A4-formaat. In 2007 verschijnt het blad als GK Magazine met een glossy uitstraling, maar begin 2010 werd weer teruggekeerd naar het grotere tabloidformaat. Vanaf medio 2012 is de Gay Krant niet meer in de losse verkoop verkrijgbaar en is de oplage volgens bronnen gedaald naar 6.000 stuks.

Vanaf de oprichting was Henk Krol de hoofdredacteur. Hij legde deze functie neer nadat hij op 12 september 2012 voor de partij 50PLUS in de Tweede Kamer was gekozen. Medio maart maakte hij bekend dat hij zijn aandelen in de Gay Krant belangeloos overdeed aan de stichting Vrienden van de Gay Krant. Vanaf dat moment is koortsachtig, maar naar nu blijkt tevergeefs, gezocht naar geldschieters om zo het blad van de ondergang te redden.

bron: GaySite.nl


Mogelijk reanimatiepoging voor Gay Krant

Misschien krijgt de failliete Gay Krant nog een tweede kans: uitgaansblad Gay&Night overweegt om de krant over te nemen. "Er dreigt meer dan dertig jaar geschiedenis verloren te gaan, alsmede de zelfstandige plek die de Gay Krant in de gaycommunity heeft. Het zou, niet in de laatste plaats voor de lezers, zonde zijn als dit medium nu compleet verloren gaat", aldus hoofdredacteur Martijn Tulp.

Vandaag vroeg de 30-jarige Gay Krant faillissement vanwege de slechte advertentiemarkt en andere economische factoren. Het blad fungeerde als boegbeeld van de emancipatie voor de homogemeenschap.

OUT Media, uitgever van onder andere Gay&Night, gaat contact zoeken met de curator van het blad om te kijken wat voor een mogelijkheden er bestaan om de krant te laten voortbestaan. Frederik van den Bosch, voorzitter van Stichting OUT Media: "De afgelopen jaren zijn al veel gay- media verdwenen: de Gay Krant is de zoveelste in een lange rij".

bron: Algemeen Dagblad


Mogelijke overname Gay Krant ?!

Nederlands grootste gay uitgaansglossy Gay&Night Magazine overweegt een overname van de Gay Krant, het homoblad dat dinsdag 12 maart een faillissement aanvroeg. "Er dreigt meer dan dertig jaar geschiedenis verloren te gaan, alsmede de zelfstandige plek die de Gay Krant in de gaycommunity heeft. Het zou, niet in de laatste plaats voor de lezers, zonde zijn als dit medium nu compleet verloren gaat", aldus hoofdredacteur Martijn Tulp.

Uitgever Stichting OUT Media zal contact zoeken met de curator van de Gay Krant, zodra deze bekend is, om te bekijken welke mogelijkheden er zijn om de Gay Krant te laten voortbestaan.

Groei
OUT Media heeft als doel om gaymedia in stand te houden. Frederik van den Bosch, voorzitter van Stichting OUT Media: "De afgelopen jaren zijn al veel gaymedia verdwenen: de Gay Krant is de zoveelste in een lange rij. Dat geeft aan hoe belangrijk het is om voortdurend te blijven inno- veren. Zo is het magazine Gay&Night, dat na een faillissement in 2006 door ons werd overgenomen, inmiddels uitgegroeid tot marktleider onder de magazines gericht op de gay community".

Daar stopt het niet: zo zal vanaf eind maart worden uitgebreid met een maandelijkse Vlaamse editie, Gay&Night-ZiZo, in samenwerking met dé Vlaamse homobelangenorganisatie. Daarnaast wordt binnenkort een database gelanceerd waarin alle voor de gaycommunity relevante uitgaansinformatie zal worden verzameld. Andere media kunnen ook van deze data gebruikmaken voor hun eigen agenda en activiteitenover- zichten. Eveneens zal er een Gay&Night app worden gelanceerd.

"We vinden dat een succesvolle toekomst voor de Gay Krant gerealiseerd moet kunnen worden. Die uitdaging zou OUT Media graag aan willen gaan", aldus Van den Bosch.

bron: Gay.nl
       

De geschiedenis van de Gay Krant: van Grap naar Homospreekbuis

Wat ooit als een grap begon, groeide in ruim dertig jaar uit tot een spreekbuis voor homoseksuelen. Na 34 jaargangen en 676 edities kost het huidige economische tij de Gay Krant de kop.

Het eerste 'Gaykrantje' verscheen tijdens de jaarwisseling van 1979 naar 1980 in het Eindhovense gaybar Du Masher. De bareigenaar gaf tijdens de feestdagen als traditie een cadeautje aan zijn gasten, zoals een sleutelhanger of een plastic portemonneetje met opdruk. Dit keer bestond de gift uit een informatief krantje van twee dubbelgevouwen A4'tjes, op een middag in elkaar geflanst.

Dat sloeg zo goed aan bij de cafébezoekers, dat ze meer wilden. Zo groeide de Gay Krant uiteindelijk uit tot het naar eigen zeggen grootste homo-informatieblad van Europa. Aanvankelijk als maandblad, later kwam het eens per drie weken.

Drijvende krachten
Joop Boonstra en Henk Krol waren jarenlang de drijvende krachten achter de krant. Enige tijd geleden trad Boonstra terug om gezondheids- redenen. Henk Krol nam afscheid toen hij vorig jaar voor de politieke partij 50PLUS werd gekozen in de Tweede Kamer. Onlangs droeg hij ook zijn aandelen over aan aan de Stichting Vrienden van de Gay Krant. Drie weken geleden kwam naar buiten dat de krant in zwaar weer ver- keerde.

Het blad heeft zich samen met de stichting hard gemaakt voor de emancipatie van lesbiënnes, homo's, biseksuelen en transgenders. "Een strijdmakker'', zoals COC Nederland de krant omschreef. "En een spreekbuis en platform waar je las wat er gebeurde. Zowel de leuke als minder leuke dingen.''

Aandacht voor aids en hiv
Zo besteedde de krant in de jaren '80 als eerste medium in ons land aandacht aan hiv en aids en gaf het voorlichting over veilige seks. Verder organiseerde het vakanties in de jaren '90 voor uitgeputte partners van aidspatiënten en kwam het met het initiatief voor de Roze Maandag op de Tilburgse kermis.

Ook stond de krant aan de basis van de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor homoseksuelen. In de nacht van 1 april 2001 trouwde de Amsterdamse burgemeester Job Cohen de eerste homoparen.

De Gay Krant kwam uit in vele verschijningsvormen. Het ging van A5 naar tabloidformaat, vervolgens naar A4, het werd een magazine met glossy uitstraling en eindigde weer in tabloidformaat. Hoewel de krant op papier niet meer te krijgen is, blijft de website GK.nl bestaan.

bron: Omroep Brabant
     

Gay Krant stopt na ruim 30 jaar strijd

Na 34 jaargangen komt er een einde aan de Gay Krant. De krant stopt na ruim dertig jaar strijd en 676 edities. Vandaag is bedrijfs- beëindiging aangevraagd voor de krant, die niet meer zal verschijnen. De website GK.nl wordt vooralsnog voortgezet.

De Gay Krant is het slachtoffer geworden van de economische situatie van dit moment. Alle bladen hebben het momenteel moeilijk; de op- brengsten en resultaten van gedrukte media lopen sterk achteruit. Net zoals voor vele andere gedrukte media geldt ook voor de Gay Krant dat de advertentiemarkt is ingezakt en dat de opbrengst uit abonnementen sterk is teruggelopen. Daarnaast had de krant te maken met het stop- zetten van de losse verkoop omdat de verspreider van de losse nummers onvoldoende kansen zag.

De Gay Krant had een emancipatiedoel. Dat doel is voor een belangrijk deel verwezenlijkt. Bovendien heeft internet een deel van de taken over- genomen. Al deze zaken zorgden ervoor dat er voor de krant geen toekomst meer was weggelegd.

In haar ruim 30-jarig bestaan heeft de Gay Krant samen met de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) talrijke initiatieven ontplooid en/of projecten opgestart. Het begon voor de Gay Krant allemaal als een grapje. Tijdens de jaarwisseling van 1979 naar 1980 werd in de Eindhovense kroeg Du Masher het eerste Gaykrantje uitgedeeld. De bareigenaar had de gewoonte om tijdens de feestdagen een klein cadeautje aan zijn gasten te geven.

De jaren ervoor waren dat een sleutelhanger en een plastic portemonneetje met opdruk. Dit keer werd het een informatief krantje van twee dubbelgevouwen A4'tjes. De klanten wilden meer dan een eenmalige uitgave en zo groeide de Gay Krant in korte tijd tot het grootste homo-informatieblad van Europa onder leiding van Joop Boonstra en Henk Krol. Joop Boonstra nam enkele jaren geleden om gezondheidsredenen afscheid van de krant, Henk Krol trad vorig jaar terug om zich te richten op het leiderschap van de politieke partij 50PLUS.

Het was nooit de bedoeling van de Gay Krant een commercieel project te maken. Aanvankelijk waren alle medewerkers onbezoldigd. Altijd stond de emancipatiestrijd op de voorgrond. Met de combinatie krant en stichting werd veel bereikt. Een kort (en onvolledig) overzicht:

Jaren 80:
• Als eerste medium in Nederland startte de Gay Krant op advies van de SVGK met het geven van voorlichting over aids/hiv en veilig vrijen.  
• Protestacties tegen de uiterst homofobe houding van de r.k.-kerk.
• Het initiëren van acties om betere rechten te verkrijgen voor alleenstaanden (in samenwerking met het CISA).
• Start van de lobby om te komen tot gelijke relatierechten.
• Opkomen voor homohoreca-ondernemers die geen brandverzekering konden afsluiten vanwege de aard van hun clientèle.
• Lancering (in 1988) van de Internationale Coming Out Day.
• Introductie van de regenboogvlag als vervanger voor de roze driehoek als trotssymbool van de internationale homobeweging.

Jaren 90:
• Verdere voorlichting over safe sex via Aids Info en Alles over aids.  
• Het organiseren van vakanties voor uitgeputte partners van aidspatiënten.
• Lancering van een campagne bij pensioenfondsen om partnerpensioenen af te dwingen.
• Lancering van het idee op de Tilburgse kermis jaarlijks een Roze Maandag te organiseren.
• Verdere strijd voor openstelling van het burgerlijk huwelijk.
• Initiëren en lanceren van het idee om in 1998 de Gay Games in Amsterdam te laten plaatsvinden.
• Via de Gay Krant publicitaire ondersteuning van diverse Roze Zaterdagen.
• Als eerbetoon aan Albert Mol, de eerste tv-persoonlijkheid die publiekelijk uit de kast kwam, werd mede dankzij de SVGK een buste van hem
   geplaatst in het (Nieuwe) DeLaMar Theater.

Jaren 00:
• De openstelling van het burgerlijk huwelijk leidde tot een aantal nieuwe situaties, waarvoor de SVGK zich inzette.  
• Samen met Albert Verlinde voerde de SVGK in 2007 een petitieactie om een einde te maken aan het fenomeen van de weigerambtenaar.
• In 2008 kwam de SVGK in actie toen de gemeente Etten-Leur een getrouwd homopaar een internationaal uittreksel weigerde.
• Samen met HLBF en COC spande de SVGK zich in om het burgerlijk huwelijk in de overzeese delen van het Koninkrijk geopend te krijgen.
• Dankzij de SVGK is Rolduc in Kerkrade geen trouwlocatie meer. Het gebouw is eigendom van het bisdom Roermond dat van de gemeente eiste
   dat alleen heteroparen er mochten trouwen. Nadat de SVGK dit naar buiten had gebracht, kondigde de gemeente Kerkrade aan de trouwlocatie
   af te stoten.
• Naar vermogen trachtte de SVGK gehoor te geven aan de verzoeken van vele buitenlandse organisaties die een beroep deden op de expertise
   van de SVGK inzake het lobby’en voor openstelling van het burgerlijk huwelijk. Dankzij een subsidie van de overheid kon hiertoe een boekje in
   4 talen worden uitgebracht.

Jaren 10:
• Partnerschap voor de Gay Games van 2010 in Keulen.  
• Blijvend verstrekken van adviezen aan groepen die in hun land streven naar openstelling van het burgerlijk huwelijk.
• Verdere ontwikkeling van de jongerensite 18min.eu en het organiseren van meetings met o.a. Hans Schiffers, Arie Boomsma en Wouter
   Hamel als vip-gasten.
• In 2010 kwam de SVGK in actie toen een pastoor in Reusel een homoseksuele prins Carnaval de heilige communie weigerde vanwege zijn
   geaardheid.
• Actie onder de Nederlandse politici om aandacht te vragen voor de peniebele situatie van homo’s in Malawi.
• Onder regie van de SVGK en met steun van het Ministerie van OCW en m.m.v. COC Nederland is een crossover mediaproject gemaakt
   (hehomo.nl) waarin de problematiek van jongeren rond coming out in het voortgezet onderwijs bespreekbaar wordt gemaakt.
• Ook voor het LNBi werd een dergelijk project uitgevoerd. Minister Van Bijsterveldt nam op 31 mei 2012 het eerste exemplaar in ontvangst.
• Lancering (2011) van een landelijk meldpunt voor homopesterijen in de eigen woonomgeving, wat leidde tot een samenwerkingsverband met
   het ministerie van Justitie en de Nationale Ombudsman. Dat leidde tot de ontwikkeling van een spelregelkaart, waarop zowel de belaagde als
   hulpverlener wordt geïnformeerd over wat er mag worden verwacht en kan worden gedaan met de klachten.
• Introductie van een speciale bashing-app (2012) om melding te doen van fysiek en verbaal antihomogeweld.
• Online petitie (2013) tegen de homofobe wetsplannen van de Russische regering.

Ook op ander gebied ontwikkelde de SVGK projecten die haar doelstellingen ondersteunen:
• In 2008 kon – mede dankzij steun van het ministerie van OCW – de beschermde jongerenwebsite www.18min.eu op professionele wijze  
   worden vormgegeven en ingericht. De inmiddels meer dan 2.000 tieners die zich hebben aangemeld bewijzen dat er behoefte is aan een
   dergelijke site.
• Ter gelegenheid van (de voor het eerst door de overheid geïnitieerde viering van) International Coming Out Day wist de SVGK in 2008 voor
   het eerst diverse uitgevers van homoperiodieken onder één paraplu te laten samenwerken aan een speciale samenwerking met een gratis
   ochtendblad. Daardoor ontstond een 12 pagina’s tellende special die onder 1,5 miljoen lezers werd verspreid.
• Met zowel het Aids Fonds als met de stichting Hivos werd aandacht gegenereerd voor projecten van deze organisaties, onder meer via
   publicaties in de GK.
• In 2009 ondernam SVGK actie naar aanleiding van de homofobe uitspraken van Paus Benedictus XVI en zijn stafmedewerkers rond een
   Nederlands/Franse verklaring in de Algemene Vergadering van de VN. SVGK had het initiatief genomen om de invloed van het Vaticaan in de
   VN terug te dringen.
• Om te komen tot een betere erfrechtpositie van homoparen in de EU heeft SVGK in 2009 onder alle Europarlementariërs uit Nederland en
   België actie gevoerd.
• Actie tegen de vrouw- en homovijandig dubbele moraal van islamoloog Tariq Ramadan.
• Actie tegen homofobie in Zambia en de executies van jonge homoseksuelen in Iran.

bron: GayKrant.nl