maandag 11 maart 2013

Homo documentaire 'Call Me Kuchu' in Filmtheater Fraterhuis te Zwolle


Op dinsdag 12 maart verzorgt Jochem Beunderman, International Consultant bij COC Nederland, een inleiding bij de documentaire 'Call Me Kuchu' in Filmtheater Fraterhuis in Zwolle. De film gaat over de strijd van LHBT's (Lesbiennes, Homo's, Biseksuelen en Trans- genders) in Oeganda, het land waar de rechten van seksuele minderheden met voeten worden getreden. In de inleiding hoor je waarom dit geen op zichzelf staande strijd is in een land ver weg, maar een verrassend westerse aangelegenheid.

'Call Me Kuchu' vertelt het verhaal van David Kato, één van de eerste openlijke homoseksuelen in Oeganda. Samen met gelijkgestemden, de zogenaamde Kuchu's, vecht Kato tegen de anti-homoterreur in zijn land. Het COC ondersteunt LHBT-organisaties in Centraal- en Oost Europa, Centraal Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Mede daardoor kunnen zij een eigen pand openen, hiv-bestrijdingsprogramma's starten, sterke gemeen- schappen opbouwen, prides organiseren en lobbyen voor betere wetten. Daarnaast ondersteunt het COC jaarlijks tientallen LHBT-activisten uit de hele wereld bij het lobbyen voor LHBT-mensenrechten bij organisaties als de VN, de Afrikaanse Commissie en de Organisatie van Amerikaanse Staten.

In Oeganda is het op dit moment vooral zaak om de invoering van de 'Anti Homosexuality Bill' te voorkomen. In 2010 werd deze wet door inter- nationale druk niet ingevoerd, maar binnenkort wordt de wet opnieuw behandeld in het Oegandese parlement. Tijdens de inleiding hoor je meer over de situatie in Oeganda en de rol die de westerse wereld speelt bij de homohaat in het land. Filmtheater Fraterhuis is 'een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle'. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen, zoals de 'Movies That Matter'-reeks waar 'Call Me Kuchu' deel van uitmaakt.

De film begint om 19.45 uur.   Reserveren kan via de Website van:  Filmtheater Fraterhuis

bronnen: Gay.blog.nl / COC Zwolle / Filmtheater Fraterhuis / YouTube.com