zaterdag 16 maart 2013

Homoprotest bij Amsterdams diner Russische president Vladimir Poetin


De Russische president Vladimir Poetin krijgt tijdens zijn komende bezoek aan Nederland te maken met protesten tegen een voorge- stelde antihomowet in zijn land. COC Nederland organiseert op maandagavond 8 april een demonstratie tegenover het Scheepvaart- museum in Amsterdam, waar de president op dat moment dineert.

De Russische president Vladimir Poetin krijgt tijdens zijn komende bezoek aan Nederland te maken met protesten tegen een voorgestelde anti- homowet in zijn land. COC Nederland organiseert op maandagavond 8 april een demonstratie tegenover het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, waar de president op dat moment dineert.

Dat heeft de belangenorganisatie voor lesbiënnes, homo's, biseksuelen en transgenders zaterdag aangekondigd. Het COC roept demonstranten op kleren in een van de kleuren van de regenboog aan te doen, een internationaal symbool van de homobeweging. Volgens de organisatie dreigt de regenboogvlag strafbaar te worden als het Russische wetsvoorstel wordt aangenomen.

Ook op andere locaties die Poetin bezoekt, zal het COC acties houden. Poetin komt op uitnodiging van koningin Beatrix naar ons land ter gelegenheid van het begin van het Nederland-Ruslandjaar. Door het omstreden wetsvoorstel wordt 'propaganda' voor homoseksualiteit straf- baar. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft eerder dit jaar het Russische parlement opgeroepen het voorstel te verwerpen. Hij noemde discriminatie van homo's onaanvaardbaar.

COC-voorzitter Tanja Ineke spreekt van een ernstige schending van de mensenrechten. Volgens haar dreigt het wetsvoorstel het leven van les- biënnes, homo's, biseksuelen en transgenders in Rusland onmogelijk te maken.

bronnen: Algemeen Dagblad / COC Nederland
   

Nederlands protest tegen Russische Anti-Homowet   

COC Nederland organiseert op maandagavond 8 april een demonstratie tegen de Russische anti-homowet. Het evenement vindt plaats aan het Oosterdok in Amsterdam, naast museum NEMO. De locatie is in het zicht van het Scheepvaartmuseum, waar de Russische president Poetin op dat moment dineert.

Het COC roept demonstranten op om zich te kleden in één van de kleuren van de regenboog, het inter- nationale symbool van de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender gemeenschap (LHBT). Gebruik van de regenboogvlag dreigt strafbaar te worden als de Russische anti-homowet wordt aange- nomen. Deelnemers aan het protest verzamelen vanaf 18:00 uur op het Amsterdamse Oosterdok, 5 minuten lopen van het Centraal Station. Het programma begint om 19:00 uur. Op het podium zullen o.m. Russische LHBT-activisten spreken over de situatie in hun land. Deelnemers kunnen zich vanaf vandaag aanmelden op:  Stop de Anti-Homowet 


De anti-homowet dreigt LHBT's in Rusland monddood te maken. LHBT's die opkomen voor hun rechten kunnen bestraft worden, voorlichting over homoseksualiteit wordt onmogelijk en het tonen van de regenboogvlag kan leiden tot hoge boetes. Naar verwachting besluit het Russische parlement in juni definitief over de anti-homowet. Een eerste versie van het voorstel werd in januari aangenomen. Soortgelijke wetgeving is op lokaal niveau al van kracht in diverse Russische regio's. Daar is een stijging van geweld tegen LHBT's merkbaar.

Tegenstanders van de anti-homowet kunnen nu al hun boosheid over de anti-homowet kenbaar maken door de petitie van COC in samenwerking met Change.org te tekenen:  Anti-Homowet Rusland 

bronnen: GaySite.nl / COC Nederland