donderdag 14 maart 2013

Limburgse HoLeBi-kortfilm warm onthaalt in Binnen- en Buitenland

De Limburgse HoLeBi-kortfilm 'Roerloze Ontploffingen' heeft zijn start niet gemist. Sinds de release enkele maanden geleden werd hij al voor vier internationale filmfestivals geselecteerd en op 18 maart debuteert de film op de nationale zender 'OP12'.

'Roerloze Ontploffingen' is de verfilming van drie gedichten die een blik gunnen in het gevoelsleven van HoLeBi's en transgenders. Voor de film leenden Nathalie Delporte, Mark Tijsmans en André Sollie hun stem. De film is een project van de verenging Proud Projector en werd gesubsi- dieerd door de provincie Limburg.

Filmfestivals
"De eerste uitstap was het Bangalore Queer Film Festival in India waar de film positieve commentaren kreeg in de lokale media. Niet meteen een locatie die we verwacht hadden", zegt Roland Javornik, regisseur van de film.

Hierna volgt ook nog het Kyiv Queer Film Fest in Oekraïne, het 15de internationale LGBTQ film festival in Thessaloniki in Griekenland en op de Roze Filmdagen in Amsterdam. Bij de buren in Nederland zal de film vertoond worden op de slotavond en werd hij genomineerd voor de jury- prijs.

"Al snappen ze de gedichten misschien niet 100% in het buitenland of zal er ongetwijfeld een deel van de kracht van de woorden verdwijnen in de vertaling, toch ontdekt men iets universeel en herkenbaar in de boodschap. En dat is fantastisch om te zien", vervolgt Roland.

OP12
Op maandag 18 maart en vrijdag 22 maart krijgt 'Roerloze Ontploffingen' ook een nationale TV-première op de derde VRT-zender OP12. OP12 biedt ruimte voor een extra aanbod voor specifieke doelgroepen en brengt op regelmatige basis unieke, speciale content naar voor.

Vera Clijsters, coordinator Proud Projector: We vinden het goed dat deze zender ook de doelgroep van HoLeBi's en transgenders een platform geeft. Dit draagt voor een groot stuk bij tot sensibilisering, een belangrijk aspect waar onze film en de organisatie Proud Projector dan ook voor staan.

Poëtische kortfilm
De film is een kortfilm noir in motion comic stijl. Dat betekent dat de film elementen leent uit de film noir, zoals de contrastrijke belichting, de klederdracht en de melancholische stemming. Maar ook het gebruik van voice-over is typisch voor dit genre.

"Ik wilde onbekend terrein verkennen en zocht naar een stijl die onze gedichten op een poëtische manier tot leven kon brengen. Door de motion comic elementen krijg je een heel speciaal effect alsof je een stripboek tot leven ziet komen", zegt Roland Javornik, scenarist en regisseur van de film.

Daarmee lag de lat erg hoog tijdens de opnames die zich volledig afspeelden in een bluekey studio. Zeker voor een cast die enkel bestaat uit vrijwilligers was dit een hele uitdaging op vlak van inlevingsvermogen. Het decor bestaat voornamelijk uit bewegende foto's van bekende Lim- burgse plaatsen, zoals de skyline van Hasselt en authentieke plekjes in Bokrijk.

Integratie
Met dit project wil de organisatie Proud Projector een brug slaan tussen HoLeBi's en Hetero's. We willen laten zien dat de gevoelswereld van HoLeBi's en transgenders dicht aansluit bij die van een hetero. "Uiteindelijk zijn we allemaal maar mensen en worden we geconfronteerd met dezelfde gevoelens. Of het nu over geluk of verdriet gaat", aldus Vera Clijsters, coördinator van Proud Projector en producente van de film.

Maar ook het werken aan de film in een gemixte ploeg was uniek en sensibiliserend op zich. "Op de set was al lang niet meer duidelijk wie nu hetero of homo was. En dat maakte ook niet uit, we werkten allemaal aan éénzelfde doel en dat was wat telde", zegt acteur Youssef Joumani, hetero die een homo vertolkt.

Het vrijwilligersteam kreeg steun van enkele bekende HoLeBi's om hun project kracht bij te zetten. De gedichten worden voorgelezen door auteur en dichter André Sollie, radiostem Nathalie Delporte en auteur en acteur Mark Tijsmans.

Reizende tentoonstelling
Om het grote publiek te bereiken reist de kortfilm mee met een gedichtententoonstelling. Deze tentoonstelling, bestaande uit 15 gedichten met een HoLeBi-Trans thema, is al een jaar onderweg en deed al locaties aan als de PHL, de KHLim, Provincie Limburg, Bibliotheek Genk, ...

Iedereen kan de gedichten en film aanvragen en tentoonstellen. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk openbare plaatsen in Limburg en om- streken bereikt worden.

Roerloze Ontploffingen  –  Maandag 18 maart en Vrijdag 22 maart 2013  –  België - OP12

bron: GayLive.be