maandag 4 februari 2013

Obama wil dat Scouting VS zich openstelt voor Homo's

President Barack Obama vindt dat de padvinderij in de Verenigde Staten open moet staan voor homoseksuelen. Homo's en Lesbo's moeten dezelfde kansen krijgen bij welke organisatie dan ook, zei Obama zondag in een interview met de Amerikaanse nieuws- zender CBS.

De president reageerde daarmee op het bericht dat Boy Scouts of America, de nationale organisatie van scouting in de VS, overweegt het nationale verbod op de toetreding van homoseksuelen op te heffen en het beleid op dat gebied voortaan over te laten aan lokale afdelingen.

Ommekeer
De opheffing van het nationale verbod zou een drastische ommekeer zijn voor de 103 jaar oude beweging. Vorige zomer bevestigde Boy Scouts of America nog eens het verbod, ondanks zware kritiek van organisaties voor homorechten en ouders van scouts.

Het bestuur van Boy Scouts of America neemt mogelijk volgende week een definitieve beslissing, wanneer het in Texas bijeen is voor een reguliere vergadering.

De Amerikaanse padvinderij telt 2,6 miljoen jeugdleden, waarmee het een van de grootste jongerenorganisaties in de VS is, en 1 miljoen oudere leden.

Druk toegenomen
Het Amerikaanse hooggerechtshof besliste in 2000 nog dat Boy Scouts of America het homoverbod voor zowel jongere als oudere leden mocht handhaven. Maar de laatste jaren is de druk op de organisatie toegenomen om het verbod op te heffen.

bronnen: Algemeen Dagblad / Nieuwszender CBS / NOS Journaal



                             

Amerikaanse Padvinderij beslist over toelaten van Homo's

De Nationale Padvinderij in de VS zal deze week bepalen of homoseksuele leden tot de vereniging mogen worden toegelaten. Voor- en tegenstanders van het voorstel om homo's te accepteren zijn bijeengekomen in de Amerikaanse staat Texas om hun argumenten kracht bij te zetten.

Het meer dan zeventig koppige bestuur zal woensdag over het voorstel stemmen. Vorig jaar wees het bestuur hetzelfde voorstel af. Dit leidde tot grote verontwaardiging en woede bij homobewegingen overal in het land.

De organisatie probeerde aanvankelijk te voorkomen dat er opnieuw over de kwestie gestemd zou worden door die beslissing over te laten aan lokale padvinderverenigingen. Homoactivisten vonden dat voorstel niet ver genoeg gaan, en eisten dat er op nationaal niveau een besluit zou volgen.

De padvinderij in de VS verkeert momenteel in financieel zwaar weer door het dalende ledenaantal. Ook hebben diverse bedrijven, waaronder het Amerikaanse bezorgbedrijf UPS, hun financiële steun ingetrokken aan de Nationale Padvinderij wegens haar weigering om homoseksuelen toe te laten. Hiertoe werd besloten na een aantal succesvolle lobbycampagnes van homo-organisaties in het bedrijfsleven.

De padvinderij ligt tevens onder vuur omdat zij weigert de misstanden die in het verleden binnen de organisatie plaatsvonden openbaar te maken. Het zou onder meer gaan om seksueel misbruik van jongetjes door groepsleiders.

Inmiddels heeft ook president Barack Obama zich gemengd in de discussie. In een interview met de televisiezender CBS antwoordde de president volmondig "ja" op de vraag of hij voorstander is van het toelaten van homoseksuelen tot de padvinderij. "Mijn mening is dat homo's en lesbiennes dezelfde mogelijkheden en kansen moeten hebben als ieder ander, waar dan ook."

De Republikeinse gouverneur Rick Perry ziet echter geen reden om het huidige beleid aan te passen. Hij wordt daarbij gesteund door christelijke padvindersverenigingen, waaronder de mormoonse Red Onze Padvinders. De organisatie is van plan om een gebed te organiseren voor het behoud van de huidige regels om homoseksuele leden te weigeren.

bron: Trouw.nl