dinsdag 5 februari 2013

COC: Protest tegen Poetin


COC Nederland zal het staatsbezoek van Vladimir Poetin aan Nederland aangrijpen om een luid protest te laten horen tegen de antihomowet die in Rusland van kracht dreigt te worden. De Russische premier bezoekt ons land op 8 april in het kader van het Nederland-Ruslandjaar.

Het COC wil Poetin in april een 'hete lentedag' bezorgen. De belangenorganisatie zal, samen met andere LHBT- en mensenrechtenorganisaties, tijdens het staatsbezoek een luid protest organiseren. Ook vraagt het COC de Nederlandse regering om de Russische premier tijdens het staatsbezoek in niet mis te verstane bewoordingen te kennen te geven dat de Russische anti-homowet onacceptabel is.

Het COC roept gemeenten die een stedenband met Rusland hebben, waaronder Rotterdam (Sint Petersburg) en Groningen (Kaliningrad), op om die band de komende maanden in te zetten om tegen de wet te protesteren.

COC-voorzitter Tanja Ineke noemt de Russische wet "een schandalig voorstel dat zal leiden tot flagrante mensenrechtenschendingen, en dat het leven van lesbiennes, homo's, bi's en transgenders (LHBT's) in Rusland onmogelijk zal maken."

"Zolang de wet nog niet in werking is getreden zullen we elke gelegenheid aangrijpen om de Russische autoriteiten er van te overtuigen dat de wet moet worden ingetrokken. We zullen Poetin in Nederland een hete lentedag bezorgen", aldus Ineke.

De anti-homowet verbiedt zogenaamde 'homopropaganda'. In regio's als Sint Petersburg, waar een dergelijke regeling al in werking is getreden, wordt de wet gebruikt om het geven van informatie over homo- en biseksualiteit en het houden van demonstraties door LHBT-organisaties strafbaar te stellen. Boeken, films en weblogs met verwijzingen naar homoseksualiteit kunnen worden verboden. Ook bemoeilijkt de wet HIV-preventie bij homoseksuele mannen, die niet meer met gerichte campagnes bereikt kunnen worden.

bronnen: GayKrant.nl / COC Nederland