dinsdag 5 februari 2013

Kroonprinses Victoria schittert op Homogala


De Zweedse kroonprinses Victoria heeft maandagavond laat onverwacht haar opwachting gemaakt op het jaarlijkse gaygala in de hoofdstad Stockholm. De prinses werd door het verzamelde publiek getrakteerd op een staande ovatie van een minuut, een welkom dat haar zichtbaar ontroerde.

''Ik kom alleen maar om een prijs uit te reiken'', zei ze lachend. ''Maar ik ben natuurlijk heel blij en heel geroerd'', hield ze de gasten voor. De prijs voor homo van het jaar ging naar schrijver en komiek Jonas Gardell. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van de prinses.

''Victoria, jij bent onze kroonprinses, maar vanavond ben ik koningin'' zei Gardell. Achteraf sprak hij zijn waardering uit voor de medewerking van de prinses aan het gala. ''Het betekent ongelooflijk veel dat de homogemeenschap deze erkenning krijgt en wordt opgenomen. Dit is bij mijn weten nooit eerder gebeurd. Het is historisch dat een koningshuis hierheen komt en het woord homo in de mond neemt'', zei de schrijver.

Tegen de Zweedse tabloid Aftonbladet toonde Victoria zich na afloop van de avond verguld. ''Het was een fantastische avond met positieve energie en veel liefde.''

bronnen: Royalty-online.nl / Aftonbladet


Prinses Victoria steunt Homogala

Elk jaar worden homostrijders in de watten gelegd tijdens het homogala door diverse prestigieuze prijzen uit te reiken. Dit jaar werd de prinses gevraagd om de belangrijkste award uit te reiken.

"Het is absoluut fantastisch om hier te mogen zijn en jullie kracht, geluk en saamhorigheidsgevoel te mogen voelen", zei de 35-jarige prinses in haar speech die nu al als historisch wordt beschouwd door media en activisten.

De award 'Gay of the Year' ging naar schrijver Jonas Gardell die een boek schreef over AIDS in de jaren 80. Toen hij het podium opkwam, vervolgde de kroonprinses: "Zelden werden we zo geraakt en slechts enkelen maakten ons zo trots".

Winnaar Gardell antwoordde daarop: "Victoria, jij bent onze kroonprinses, maar ik ben onze koningin". Prinses Victoria kreeg een staande ovatie voor haar komst en was duidelijk ontroerd.

bronnen: Gay.nl / Daily Star
   

Zweedse Kroonprinses Victoria bij Homogala

Zweedse homo's hebben aangenaam verrast opgekeken toen kroonprinses Victoria totaal onverwacht kwam opdagen bij de uitreiking van een gay-award.

De onderscheiding viel ten deel aan de schrijver Jonas Gardell, die een boek en tv-serie had geschreven over aids in het Zweden in de jaren 80 van de vorige eeuw. De Zweden waren toen doodsbang voor de ziekte, een verpleegster weigerde tranen weg te vegen van een patiënt, het- geen in het boek een centraal thema werd.

De gala-avond was georganiseerd door het Zweedse homoblad QX. Toen de uitreiking aanstaande was, verscheen de prinses totaal onverwacht op het toneel. Terwijl de ABBA-evergreen Dancing Queen werd gespeeld, nam Victoria een minutenlange ovate in ontvangst.

De prinses zei: "Uw boodschap is helder. Leef met opgeheven hoofd. Reik me je hand. Wij zullen onze tranen met open hart en blote handen wissen." Gardell, een populaire komiek in Zweden, antwoordde met een grap: "Victoria, jij mag dan prinses zijn, maar vanavond ben ik de Queen".

Vorig jaar ging de prijs naar de eerste openlijk homoseksuele profvoetballer, Anton Hysén.

bron: GayKrant.nl