zaterdag 9 februari 2013

Gepeste Homojongere vaker Suïcidaal


Homo- en biseksuele jongeren die worden gepest op school denken vaker aan zelfmoord dan jongeren met dezelfde geaardheid die niet worden getreiterd. Dat blijkt uit een onderzoek van Nederlandse wetenschappers dat onlangs in het vakblad American Journal of Public Health is gepubliceerd. Homobelangenorganisatie COC Nederland en kennisinstituut Movisie pleiten daarom voor meer aandacht voor homopesten.

Volgens onderzoeker Diana van Bergen van de Vrije Universiteit Amsterdam zijn zelfmoordgedachten en -pogingen onder homo- en biseksuele jongeren geen individueel of psychiatrisch probleem. "Het heeft te maken met de maatschappelijke omstandigheden, namelijk de negatieve houding ten opzichte van 'homogedrag' en alles wat daarbij hoort."

Het viel Van Bergen op dat deze jongeren vaak aangeven zichzelf te haten. "Ze zien geen toekomst voor zich. Ze hebben het gevoel dat ze hun hele leven zullen worden vernederd en uitgesloten, zoals nu op school gebeurt."

COC en Movisie pleiten daarom op de laatste dag van de Week tegen pesten voor meer aandacht voor het tegengaan van homopesten. De twee organisaties lanceerden onder meer al een website waarop tips staan over hoe homojongeren kunnen omgaan met pesterijen, maar vinden dat er nog meer moet gebeuren. "Ook scholen moeten echt aan de slag."

Scholen zijn sinds eind vorig jaar verplicht voorlichting te geven over homoseksualiteit. COC Nederland en Movisie willen dat de Inspectie van het Onderwijs gaat onderzoeken of scholen dit ook daadwerkelijk doen en of dat op een 'goede en respectvolle' manier gebeurt.

bronnen: FokNieuws.nl / American Journal of Public Health / Vrije Universiteit Amsterdam