vrijdag 8 september 2023

Roze Reuzen | René Klijn (1962-1993) hielp het taboe op Aids te doorbreken ‼

Roze Reuzen – René Klijn  →  Dertig jaar geleden overleed zanger en foto­model "René Klijn" aan 'Aids'. In 1992 vertelde hij over zijn ziekte in een taboe­door­brekende aflevering van het programma "De Schreeuw Van De Leeuw" van Paul de Leeuw. "Het belangrijkste wat ik kon doen was aanschuiven in het programma". "Het taboe doorbreken"

Als kind wist René Klijn al dat hij beroemd wilde worden. Op zijn zeventiende verhuisde hij naar Amsterdam. Daar voelde hij zich meteen als een vis in het water. Hij ging aan de slag als fotomodel, acteur en achtergrondzanger ‼  In de jaren tachtig was René Klijn een van de leden van de boyband Bam To Bam Bam. Hun single "Like A Locomotion" kwam in 1989 in de tipparade en in maart van dat jaar nam de groep deel aan 't Nationaal Song– festival.
                            
                                     
De andere singles van de band flopten, waardoor 'René Klijn' besloot om op te stappen. Hij had ambities om een eigen plaat op te nemen als solo- artiest. Maar die droom werd ruw verstoord. Tijdens een vakantie kreeg René Klijn een verkoudheid die niet over wilde gaan. Eenmaal thuis maakte hij een afspraak met de huisarts, die hem ongevraagd op Hiv liet testen. In november 1990 kreeg René Klijn te horen dat hij "Hiv-positief" was: zijn wereld stortte in. Omdat hij zich schaamde voor z'n ziekte, leefde hij anderhalf jaar in isolement, zonder in 't openbaar te vertellen dat hij ziek was.

Paul de Leeuw wilde met z'n TV-programma De Schreeuw Van De Leeuw al langer een aflevering maken over Aids. Toen hij hoorde dat René Klijn de ziekte had, vroeg hij hem als gast. Na enige twijfel ging René Klijn akkoord: "Het belangrijkste wat ik kon doen was aanschuiven in het program- ma. Het taboe doorbreken. Want zodra mensen niet meer de angst hebben voor de ziekte dan wordt het een stuk prettiger" ‼

Lees verder op de website van Winq.nl:  "René Klijn (1962-1993) hielp het taboe op Aids te doorbreken" ‼

bronnen: Winq.nl / YouTube.com / Facebook.com – Winq.nl