zaterdag 29 oktober 2022

Nederlanders zijn positiever over LHBTIQ+'ers · maar wel met kanttekeningen



Nederlanders denken de afgelopen vijftien jaar positiever over 'Homoseksualiteit' en 'Biseksualiteit'. Zeker in vergelijking met de op- vattingen in andere Europese landen. Alleen in IJsland zijn ze nog "positiever over Homo- en Biseksualiteit". Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar de opvattingen van Nederlanders over LHBTIQ+'ers

►  Het onderzoek laat echter ook zien dat de laatste paar jaar deze positieve tendens niet verder heeft doorgezet. Zo ligt zichtbare intimiteit tussen mensen van gelijk geslacht nog erg gevoelig en de acceptatie van Transgender personen en Seksuele Diversiteit is minder groot dan die van Homo– en Biseksuelen.

De positievere houding van de afgelopen vijftien jaar zien we terug in tolerantere opvattingen van Nederlanders over Lesbiennes, Homoseksuelen Biseksuelen, Transgenders, Intersekse- en Queer personen, afgekort LHBTIQ+'ers. Bijvoorbeeld als het gaat om gelijke rechten om te trouwen een kind te adopteren of om de acceptatie van een LHBTIQ+-kind ‼  Daarbij zijn opvattingen over Homo- en Biseksualiteit en Seksuele Diversiteit in "diverse lagen van de bevolking" zichtbaar positiever geworden. Dat is bijvoorbeeld ook te zien bij groepen mensen die gemiddeld minder positief denken over LHBTIQ+'ers, zoals ouderen en religieuze mensen.


Zie ook:  

Eerder geplaatst op GayNieuws.blogspot.com:
 
bronnen: SCP.nl – Sociaal en Cultureel Planbureau / Actuma.nl → Artikel ‼