dinsdag 2 maart 2021

LGBT Asylum Support | Brandbrief aan Rutte: "Bescherm LGBT+-asielzoekers"



LGBT Asylum Support    Naar aanleiding van de wijze waarop een gevlucht LGBTIQ+-gezin uit Rusland werd behandeld door het COA eisen LGBT Asylum Support en dertien (politieke) LGBTIQ+-organisaties een veilige leefomgeving in AZC's. Ondertekenaars zijn o.a.: 'PVDA Roze Netwerk', 'Pride66' en 'Rainbow Den Haag' ‼  In een brandbrief aan premier Mark Rutte onderstrepen zij de ernst van de situatie.

Het is de druppel die de emmer deed overlopen. Op 09 februari kreeg een uit Rusland gevlucht gezin te horen dat ze de volgende dag moesten vertrekken van een AZC naar een ander AZC in een ver buitengebied, zonder openbaar vervoer. Het gezin bestaat uit twee vrouwen, waar- van één Transgender-vrouw en hun 6-jarige zoontje.

'Sandro Kortekaas', voorzitter van LGBT Asylum Support, was getuige van de hardhandige manier waarop dit kwetsbare gezin werd behandeld. "Getraumatiseerde vluchtelingen waarbij het 'COA' dreigde hun procedure stop te zetten. De politie dreigde 'hun kind af te nemen' als ze niet meewerkten".