zaterdag 12 oktober 2019

Amsterdam – Bar The Eagle | "De oudste 'Leerbar' van A'dam bestaat 40 jaar"

Amsterdam    Op 4 oktober vierde de Amsterdamse Homobar The Eagle zijn 40-jarig bestaan. The Eagle opende in 1979 als Leer- en Cruisebar aan de 'Warmoesstraat 86' en werd in 1994 verplaatst naar 'Warmoesstraat 90'. De oude locatie werd toen omgedoopt tot Dirty Dicks. Sinds de sluiting van de Argos Bar in 2015 is The Eagle daarmee de langst bestaande Leerbar van de stad.

In Amsterdam deed de Leerscene medio jaren vijftig z'n intrede toen op Warmoesstraat 20 Hotel Tiemersma geopend werd. Dit werd trok al snel Leermannen uit heel Europa aan en in 1965 werd dan ook een dependance in de Heintje Hoekssteeg geopend: de roemruchte Leerbar 'Argos'. In 1979 werd deze zaak naar Warmoesstraat 95 verplaatst.
                                                   
                                                   

Niet veel later, op 4 oktober 1979, opende de oorspronkelijk uit Hilversum afkomstige Paul Wierks (†) schuin daartegenover, aan de Warmoesstraat 86, een bar onder de naam 'The Eagle'. Deze naam had hij ontleend aan de beroemde Leerbar 'The Eagle's Nest' in New York, waar ook onge- veer 50 andere Leerbars in de wereld naar genoemd werden.


bronnen: DeGaykrant.nl / Facebook.com  DeGaykrant.nl / Facebook.com  EagleAmsterdam.com