donderdag 25 oktober 2018

Nederlandse jongeren zijn gelukkig → maar gebruiken minder vaak condoom ‼

Onderzoek    Hoe gelukkig zijn jongeren in Nederland ?!  Drinken ze minder sinds de minimumleeftijd om alcohol te drinken naar 18 is gegaan ?!  En hoeveel tijd zitten ze nou echt op hun mobieltje ?!  De Universiteit Utrecht  het Trimbos Instituut  en het Sociaal en Cultureel Planbureau onderzoeken iedere vier jaar onderwerpen die jongeren tussen de 11 en 16 aangaan.  Onderwerpen zijn b.v. de relatie met hun ouders, alcoholgebruik, seks en pesten.

Condoomgebruik
De onderzoekers vragen ook wanneer de jongeren starten met seks   Daarin is de afgelopen 4 jaar niet veel veranderd.  Gemiddeld zegt 10 procent van de jongens en meisjes in 't voortgezet onderwijs ooit seksuele gemeenschap te hebben gehad; dit loopt van 1 procent bij de 12-jarigen naar 23 procent bij de 16-jarigen.
                                                      
                                                        
Opvallend is wel dat het condoomgebruik onder hen sterk is afgenomen. In 2009 gebruikte ruim 80 procent van de jongeren die al seks hadden een condoom – afgelopen jaar was dat 55 procent   Je ziet dit over de hele linie afnemen. Het hangt dus niet samen met andere variabelen zoals sekse, schoolniveau – migratieachtergrond of gezinswelvaart.  De reden voor de afname is niet onderzocht   Volgens de onderzoekers kan het teruglopend condoomgebruik mogelijk komen doordat de Veilig Vrijen-campagnes in 2011 zijn gestopt.

Lees verder op de website van GayNews.nl:  "Jeugd is gelukkig, maar gebruikt minder vaak condoom" 

Zie ook:

bronnen: GayNews.nl / Twitter.com – NOS.nl / Twitter.com – Loko Cartoons