woensdag 3 februari 2016

Website "PrEPnu.nl" is online | "Alles over het nut van preventieve medicatie"

PrEP in Nederland  →  De website PrEPnu.nl is gisteren van start gegaan  Met de site willen de initiatiefnemers de beschikbaarheid van PrEP in Nederland versnellen.

Eerder al kwamen ze met social media-accounts. Doel is een petitie onder de die ervoor moet zorgen dat PrEP breed onder de aandacht komt en op die manier de introductie ervan in Nederland te versnellen.

PrEPnu.nl is een initiatief van Amsterdamse Hiv-preventie-activisten  Het gaat om een onafhankelijk initiatief dat niet is gebonden aan een organisatie. Ook zijn er geen financiële banden met het bedrijfsleven – dus ook niet met Gilead Sciences, het farmaceutische bedrijf dat PrEP-middel 'Truvada' op de markt brengt.

PrEP (afkorting voor pre-expositie profylaxe) is een pil met Hiv-remmers die een Hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor mensen die geen Hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken.

De GGD is in 2015 in Amsterdam gestart met een onderzoeksproject onder homomannen en transgenders naar de toepasbaarheid van PrEP voor Hiv-preventie. Op basis hiervan wil de GGD advies uitbrengen. Dat zal waarschijnlijk niet voor 2017 gebeuren  Het betekent dat PrEP waarschijnlijk niet eerder dan 2018 beschikbaar is.

PrEP is al beschikbaar in de Verenigde Staten, Frankrijk en Zuid-Afrika. Gilead Sciences heeft deze week een aanvraag ingediend bij het Europees Geneesmiddelenbureau voor het toelaten van Truvada als PrEP-middel op de Europese markt.

Als je vindt dat snelle beschikbaarheid van PrEP belangrijk is – lees dan het PrEPnu Manifest en teken de PrEPnu Petitie 

bronnen: Winq.nl / PrEPnu.nl / Vimeo.com