donderdag 7 januari 2016

Amerika | 'Homohuwelijken opnieuw verboden' in Amerikaanse staat Alabama

Amerika – Alabama  →  Roy Moore, Republikeins Opperrechter van het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Alabama heeft alle rechters en anderen verboden om nog huwelijks certificaten uit te reiken aan homo en lesbische koppels, omdat die in strijd zouden zijn met de wetten van de staat Alabama.

Het homohuwelijks verbod loopt vanaf nu tot wanneer het Hooggerechtshof van Alabama er een verdere uitspraak over zal doen. Roy Moore is van mening dat de uitspraak het Hooggerechtshof van de VS afgelopen zomer enkel oordeelde over de staten Michigan, Kentucky, Tennessee en Ohio in de zaak Obergefell v. Hodges, waarbij men interpreteerde dat het homohuwelijk legaal moest worden in alle Amerikaanse staten. Maar volgens Moore was deze interpretatie fout en is het homohuwelijk niet legaal in alle Amerikaanse staten.

Opperrechter Roy Moore zegt dat het Amerikaanse Hof van Beroep van het 8th Circuit recent oordeelde dat de uitspraak in de zaak Obergefell v. Hodges niet meteen betekende dat het verbod op het homohuwelijk in de staat Kansas vernietigd is en dat er daarom ook nog ruimte is voor een nieuwe zaak in Alabama. Volgens Moore moet nu het hoogste hof van de staat Alabama oordelen over de zaak, maar tot die tijd mogen er geen huwelijkscertificaten worden afgeleverd aan homo en lesbische koppels.

Moore is net als alle andere Republikeinse politici vierkant tegen het homohuwelijk. Eerder tekenden enkele Republikeinse presidentskandidaten al een pact waarbij ze beloofden, dat indien ze verkozen worden ze het homohuwelijk in alle Amerikaanse staten zullen verbieden. Wat er nu in Alabama gebeurd kan ook gebeuren in de staten Florida, Idaho, Kansas, Michigan, Mississippi, Noord-Carolina, Zuid-Carolina, Texas en Noord-Dakota. Omdat al deze staten nog steeds een wet hebben die het homohuwelijk verbied.

bronnen: HoLeBi.info / YouTube.com