zaterdag 10 oktober 2015

Malta is meest LGBT-vriendelijk land in Europa → UK 2 - België 3 - Nederland 7

ILGA-Europe plaatst Malta op de eerste plaats in Europa qua LGBT-vriendelijke wetgeving. Hoewel HoLeBi-koppels niet kunnen trouwen in Malta, gaat het archipel het Verenigd Koninkrijk en België voor. België zakt dus een plaats, aldus ZiZo-Magazine.be en GayStarNews.com.

Malta scoort 89% in de Rainbow Europe-index. Het land heeft de voorbije twaalf maanden dan ook veel LGBT-inclusief werk verricht. In 2013 stond het nog op een dertiende stek. Sindsdien is er echter een samenlevingscontract voor HoLeBi-gezinnen ingevoerd en heeft Malta een zeer vrije en soepele transgenderwet, waarbij er geen medische ingreep meer nodig is om van geslacht te veranderen op identiteitsdocumenten. Ook mogen HoLeBi-koppels nu als gezin een kind adopteren.

Het Verenigd Koninkrijk, verleden jaar nog op 1, scoort 85,55%. In Noord-Ierland mogen HoLeBi-koppels nog niet trouwen, en dat kost het land de eerste plaats. Nederland eindigt op de zevende plaats.

België blijft zeer LGBT-vriendelijk met 82,30%, maar wie van geslacht wil veranderen op identiteitsdocumenten, moet nog steeds medische ingrepen laten uitvoeren. "Het steekt natuurlijk een beetje dat we van de tweede naar de derde plaats worden geduwd, maar als we naar het hele plaatje kijken is dit een positieve evolutie", reageert Çavaria-woordvoerder 'Jeroen Borghs'

"Malta heeft een gigantische weg afgelegd de laatste jaren en ontpopte zich tot Europese voortrekker van HoLeBi- en Transgenderrechten. Een voorbeeld voor velen. Ook voor ons land ‼  België staat al langer aan de top van de lijst, maar dit is een duidelijk signaal aan onze politici dat we niet op onze lauweren kunnen rusten. De beloofde aanpassing van de Wet op de Transseksualiteit is een eerste stap in de goede richting".

Onderaan bengelen Azerbeidzjan, Rusland en Turkije.


bronnen: ZiZo-Magazine.be / GayStarNews.com / Ilga-Europe.org