woensdag 10 juni 2015

Henk Krol – Gay Krant | "Rechter wijst de aansprakelijkheid van Henk Krol af"

Henk Krol hoeft de subsidie van 206.000 euro niet zelf terug te betalen aan het ministerie van Onderwijs. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant woensdag bepaald.

Krol was gedaagd door drie voormalige bestuurders van de 'Stichting Vrienden van de Gay Krant' (SVGK). Deze stichting is door het ministerie verantwoordelijk gesteld voor terugbetaling van de subsidie, die ten onrechte zou zijn verleend.

Krol was tot februari 20123 voorzitter van de SVGK. Daarom zou hij, volgens zijn voormalige mede-bestuurders, persoonlijk aansprakelijk zijn voor het terugbetalen van de subsidie. Ook eisten de oud-bestuurders 35.000 euro van Krol voor gemaakte juridische kosten.

Claims van tafel
De rechtbank veegt beide claims van tafel. De SVGK is failliet, de oud-bestuurders zijn aangewezen als vereffenaars van de boedel. In die hoedanigheid kunnen zij oud-voorzitter Krol geen vordering opleggen vanwege vermeend onbehoorlijk bestuur, oordeelt de rechtbank.

De drie oud-bestuurders moeten nu in de slag met het ministerie van Onderwijs over het terugbetalen van de subsidie. Ook moeten zij 5.519 euro betalen aan proceskosten. Daarvan is 4.000 euro voor de juridische onkosten die Krol heeft moeten maken voor dit proces. Het beslag dat zij op het huis van Krol in Eindhoven hadden gelegd is opgeheven.

Krol was van 1980 tot 2013 hoofdredacteur / directeur van de Best Publishing Group (BPG), die de Gay Krant uitbracht. De BPG is in maart 2013 failliet verklaard. Volgens de curator is de Gay Krant het laatste jaar van het bestaan gefinancierd met de subsidies van het ministerie. Krol is nu fractievoorzitter van 50+ in de Tweede Kamer.

Zie ook:

Ouder Nieuws:
bronnen: ED.nl - Eindhovens Dagblad / YouTube.com