donderdag 16 april 2015

Oekraïne - Opvang LHBT's | "Geweld en discriminatie van Homo's in Oekraïne"

Dagblad 'Trouw' publiceerde een indrukwekkend artikel over een opvang voor seksuele minderheden in Oekraïne. Deze groep wordt in reguliere vluchtelingencentra gediscrimineerd. Uit nood is daarom een opvang speciaal voor LHBT's opgericht.
Met hun bezetting van de oostelijke gebieden rond Donetsk en Loegansk openden de pro-Russische separatisten de jacht op homo's. Talloze verhalen over intimidatie, marteling en zelfs moord doen de ronde. In de zelfbenoemde Volksrepubliek Donetsk geldt inmiddels een officieel verbod op homoseksualiteit, als 'perversie die moet worden vervolgd', en ook in Loegansk worden homo's bedreigd door jarenlange gevangenisstraffen. Het zijn niet alleen de separatisten die geweld gebruiken, ook Oekraïense troepen misdragen zich.

De opvang voor deze bedreigde groep werd vorige zomer opgezet door Insight, een Oekraïense organisatie die opkomt voor de rechten van LHBT's. Trouw sprak vrijwilliger en activiste Olga Olsjanskaja. Zij praat met de vluchtelingen en beslist wie een van de schaarse bedden in de opvang krijgt toebedeeld. Via een Facebookpagina zamelt ze geld en kleding in. Emotioneel is het zwaar, zegt ze tegen de krant. "Ik word 's nachts wakker gebeld door wanhopige mensen, maar ik krijg ook boze gezichten omdat we alleen LHBT's opvangen". Het vinden van geschikte accommodatie voor de opvang was lastig volgens Olsjanskaja. "Lang niet iedereen wil zijn woning verhuren aan deze groep".

Zie ook:  Europese Unie verplicht Oekraïne LGBT's te beschermen tegen discriminatie  /  LGBT rights in Ukraine – Wikipedia

bronnen: Gay.nl / Trouw.nl / YouTube.com