donderdag 19 maart 2015

Japan – Homoseksuelen | Japanse Homo's blij met 'Olympisch Spelen' in 2020

Een groep van zo'n 40 Japanse politici hebben dinsdag een comité opgericht om een einde te maken aan de discriminerende wetten tegen homoseksuelen. Volgens 'Hiroshi Hase', voorzitter en initiatiefnemer van de werkgroep, moeten de werkzaamheden voor 2020 zijn afgerond, het jaar dat Japan gastland is van de Olympisch Spelen, aldus GayStarNews.com.

"Japan wil voorkomen dat het net als Sotchi met een boycot te maken krijgt omdat de rechten van homoseksuelen niet gewaarborgd zijn. Er mag geen twijfel over bestaan dat de Japanse gemeenschap iedereen accepteert en respecteert, dus ook seksuele minderheden," aldus Hase dinsdag.

Uit een recente enquête van een grote Japanse krant blijkt dat een meerderheid van de Japanse bevolking voor de invoering van een geregistreerd partnerschap voor homoparen is. Hoewel het een kleine meerderheid is (52 procent) lijkt het toch een grote stap richting de uitbreiding van homorechten in Japan.

In 1880 verdween homoseksualiteit uit het wetboek van strafrecht en sindsdien is het onderhouden van een homoseksuele relatie niet meer stafbaar. Er bestaan in Japan geen wetten die homoseksuelen beschermen tegen discriminatie maar Japanse homo's hebben weinig last van ongelijke behandeling.

De politieke meerderheid is tot nu toe tegen het uitbreiden van homorechten maar nu de publieke opinie aan het veranderen is en de Olympische Spelen in aantocht zijn lijkt de weg vrij om de taboes die er tot nu toe zijn vaarwel te zeggen.

"Wij onderschrijven de principes van de Olympische beweging en zullen alles op alles te zetten binnen enkele jaren discriminerende wetten af te schaffen en de homogemeenschap in Japan wettelijke bescherming te bieden," aldus Hase.

Zie ook:  Japan wil Homofobe wetgeving wegwerken tegen Olympische Spelen in Tokio in 2020 

bronnen: GaySite.nl / GayStarNews.com / YouTube.com