maandag 2 maart 2015

Amsterdam · Pride | "Canal Parade met Zwerfjongeren- en Vluchtelingenboot"

Zondagavond zijn in Amsterdam de 80 deelnemers bekend gemaakt voor de jaarlijkse Botenparade tijdens de Gay Pride. Er waren dit jaar maar liefst 134 inschrijvingen maar slechts 80 boten mogen meevaren.

Tijdens de 20e editie van het evenement is er speciale aandacht voor LHBT-jongeren en LHBT-vluchtelingen. "Verschillende instanties grijpen de Amsterdam Gay Pride dit jaar aan om aandacht te vragen voor zwerfjongeren en voor jonge vluchtelingen," aldus directeur 'Lucien Spee' van de Amsterdam Gay Pride.

"Deze groepen vallen veelal 'buiten de boot' door hun seksuele geaardheid. Het is belangrijk om hier aandacht voor te vragen. Een aantal organisaties gaan daarnaast met elkaar samenwerken om deze problematiek in kaart te brengen. Verder maak ik mij echt zorgen over de stijging van zelfdoding onder LHBT jongeren".

De Amsterdamse zorgorganisatie HVO-Querido vaart dit jaar mee om aandacht te vragen voor de problematiek van thuisloze LHTB-jongeren in het bijzonder en in het algemeen voor volwassenen met verschillende seksuele voorkeuren en/of mensen met psychiatrische problematiek die dak- en of thuisloos zijn. Vooral jongeren hebben het zwaar.

Initiatiefnemer 'Ilias Mahtab' gaat samen met ASKV / Steunpunt Vluchtelingen en de Vereniging 'ExpresZo' dit jaar meevaren om zich luidkeels uit te spreken vóór de rechten van LHBT-vluchtelingen en migranten. Deze rechten staan niet alleen in het buitenland onder druk, ook in Nederland worden LHBT-vluchtelingen en migranten vijandig bejegend met vereenzaming, angsten en depressiviteit als gevolg.

Sommige LHBT-vluchtelingen eindigen vervolgens ook als zwerfjongeren op straat, zonder status, geld, onderdak of psychosociale ondersteuning. De ervaring leert namelijk dat het voor vluchtelingen moeilijk is om te bewijzen dat zij homoseksueel, lesbisch of transgender zijn. Bovendien is het voor deze vluchtelingen heel moeilijk om bij binnenkomst in Nederland direct over hun geaardheid te praten. Doordat ze hier niet open over zijn ... tegenover de IND verdwijnen zij alsnog in de illegaliteit.
 
Zie ook: 
bronnen: GaySite.nl / YouTube.com