maandag 24 november 2014

Queen | Pop-idool & Homo-icoon 'Freddie Mercury' overleed 23 jaar geleden ‼


Op maandag 24 november is het 23 jaar geleden dat Freddie Mercury stierf aan de gevolgen van Aids. Hoewel niet openlijk homo, groeide hij uit tot homo-icoon. Als leadzanger van Queen ging hij als één van de beste rockzangers ooit de geschiedenis in. De hit 'Bohemian Rhapsody' uit 1975 staat vrijwel ieder jaar nummer één op de 'Top 2000 Aller Tijden'. Woensdag 26 november draait in dertien Pathé bioscopen in het land 'Queen Rock Montreal 1981', het legendarische concert van de rockband.

Freddie Mercury werd op 5 september 1946 als 'Farrokh Bulsara' geboren in Zanzibar. Het jaar erop verhuisde zijn familie naar India. Daar zat hij in de buurt van Bombay op een Engels internaat. In 1963 verhuisde het gezin naar Engeland. Hij studeerde in 1969 af in grafiek en design aan het Ealing College. In datzelfde jaar sloot hij zich aan bij een band: IBEX. Begin jaren zeventig veranderde hij zijn naam in Freddie Mercury. Hij maakte deel uit van 'Smile', de voorloper van rockband Queen. In 1974 had Queen een eerste hit met 'Killer Queen'.

Hun grootste hit kwam het jaar daarop uit: 'Bohemian Rhapsody'. Radiostations waren huiverig om dit nummer te draaien, omdat het veel langer duurde dat de toen gangbare lengte van drie minuten-en-nog-wat. Het succes werd vergroot door de videoclip: de eerste geslaagde in de pop- geschiedenis. Queen ging er prat op geen synthesizer te gebruiken: dat was toen een nieuw instrument waarmee je werd doodgegooid in de popmuziek. In de tachtiger jaren leek het gedaan met de populariteit van Queen, omdat de groep funk - en dansmuziek in plaats van rock maakte. 'Under Pressure' met David Bowie stamt uit die tijd. In 1985 was de groep, met Mercury als flitsende leadzanger, hét grootste succes van 'Life Aid' in Wembly, ten behoeve van Afrika, dat over de hele wereld werd uitgezonden.

In 1987 doken de eerste geruchten op over de gezondheid van Mercury. De bandleden gingen ieder hun eigen weg. Mercury bracht een solo-album uit, met 'Great Pretender' en met de Spaanse operadiva Monserrat Cabbalé 'Barcelona'. In 1989 kwam de groep weer bij elkaar in de studio en maakte het album 'The Miracle' met onder andere 'I Want It All'. Queen trad nooit meer in het openbaar op. In 1991 kwam hun meest succesvolle album 'Innuendo' uit. Geruchten over de gezondheid van Mercury werden alsmaar sterker: óf hij was helemaal niet te zien in videoclips en als hij dat wel was, viel op hoe sterk hij was vermagerd. Op 23 november, één dag voor zijn dood, kwam een officieel persbericht uit: "Mercury had Aids".

Zie ook:  23 jaar geleden nam de wereld afscheid van een groot man: 'Freddie Mercury'

bronnen: Gay.blog.nl / YouTube.com



                       

Queen  Woensdag 26 november 2014: 'Queen Rock Montreal 1981' bij dertien Pathé bioscopen

Voor de fans van Queen en de op 24 november 1991 overleden Freddie Mercury (en dat zijn er veel): woensdag 26 november, 21.00 uur draait Queen Rock Montreal 1981 eenmalig in dertien bioscopen van Pathé. In Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Groningen, Haarlem, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zaandam en Zwolle. Tickets ( 12,50) voor deze concertfilm in 4K Ultra HD zijn te koop via www.pathe.nl en aan de kassa van de bioscopen.
De concerten op 24 en 25 november 1981 in het Montreal Forum bekroonden een uitzonderlijk jaar voor Queen. Voor het eerst stond de Britse band op nummer 1 bij zowel de Amerikaanse singles- als album-hitlijsten. In Groot-Brittannië was het de 1e groep die zowel de singles-, album- als videohitlijsten aanvoerde. Tijdens de legendarische tournee door Latijns-Amerika brak Queen bovendien een wereldrecord met liefst 131.000 bezoekers voor het concert in het Braziliaanse Sao Paulo.

De concertfilm 'Queen Rock Montreal 1981' in 4K Ultra HD en met super surround sound toont Queen in zijn volle glorie met een briljante, theatrale show. Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor en John Deacon geven eersteklas uitvoeringen van hits zoals: 'We Will Rock You', 'Somebody To Love', 'Killer Queen', 'Under Pressure', 'Crazy Little Thing Called Love', 'We Are The Champions', 'Another One Bites The Dust' en natuurlijk wereld- hit 'Bohemian Rhapsody'. Een iconisch concert, een van de beste shows ooit van een van de grootste bands aller tijden.

bronnen: Gay.blog.nl / YouTube.com