vrijdag 5 september 2014

WHO - Onderzoek | "Zelfmoord is doodsoorzaak nummer 2 bij jonge mensen"

Zelfmoord is onder mensen tussen de 15 en 29 jaar wereldwijd doodsoorzaak nummer 2, na verkeersongevallen. Dat staat in een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens de organisatie moet de wereld veel meer doen om het aantal zelfdo- dingen te verminderen.

Jaarlijks plegen volgens de WHO 800.000 mensen op de wereld zelfmoord. Nog veel meer mensen doen een zelfmoordpoging. Het aantal zelfdodin- gen is sinds 2000 wel gedaald met negen procent.

Waarom mensen zelfmoord plegen, is volgens de WHO moeilijk te zeggen. De meeste zelfmoorden zijn impulsief en de middelen om het te doen zijn vaak binnen handbereik, zoals giftige stoffen of vuurwapens. Die zouden volgens de WHO dan ook minder makkelijk beschikbaar moeten zijn. Ook zouden hulpverleners beter getraind moeten worden in het herkennen van mensen met zelfmoordneigingen.

Hoog aantal homoseksuele zelfmoorden
Opmerkelijk is dat homoseksuele jongeren veel vaker zelfmoord plegen dan heteroseksuelen. "Jongeren blijven jaren in de kast omdat er negati- viteit aan het homo-zijn kleeft", zegt Geert-Jan Edelenbosch van het COC. "Ze willen net als alle anderen zijn. Het is een moeilijk onderwerp om over te praten. Daardoor is het lastig om mensen te helpen die ermee zitten".

D66 vindt dat er in Nederland meer aandacht moet komen voor de hoge zelfmoordcijfers onder homoseksuele jongeren: "Onderzoek toont daarbij aan dat er een direct verband is met homopesten", zegt Kamderlid Pia Dijkstra: "Ik maak me hier grote zorgen over".

Bekijk HIER een eerder item over het hoge aantal zelfmoorden onder homoseksuele jongeren ‼  (zie de video onderaan het artikel)

Zie ook:  Meer aandacht voor gepeste Homo's  D66 wil maatregelen tegen zelfmoord LHBT-jongeren

bron: NOS.nl/op3