Op 27 scholen in het Franse Nantes gaan jongens vandaag in een rokje naar school. Met de actie 'Ce que souleve la jupe', oftewel 'Til je rok op', strijden de jongens tegen seksisme en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.
De actie is bedacht door een groep leerlingen en is gebaseerd op 'De dag van de rok'. Op deze dag werden vrouwen aangemoedigd hun vrouwelijk- heid te uiten in omgevingen waar dat vaak moeilijk kon.
Protesten
De actie riep in veel delen van Frankrijk verontwaardiging op. Gisteren werd er nog bij één van de scholen geprotesteerd tegen de actie. Daar wer- den muren van de school met leuzen beklad.
Ondanks de protesten zijn veel jongens vandaag in een rok naar school gekomen. Ze dansen op muren en worden toegejuicht door vrouwelijke klasgenoten. Jongens die geen rok aan willen trekken maar die wel achter de actie staan, kunnen een sticker krijgen met de tekst: "Ik vecht tegen seksisme, jij ook" ?!
Maatschappelijke discussie
Volgens correspondent Ron Linker past de actie in een grote maatschappelijke discussie over het voorkomen van maatschappelijke ongelijkheid en de discriminatie van voornamelijk vrouwen: "Een van de manieren om hier wat aan te doen, is door er aandacht aan te besteden in het onderwijs, door kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van de gelijkheid tussen man en vrouw".
Daar is veel discussie over ontstaan. Hoewel de regering nog geen plan had hoe ze dat in de praktijk wilde gaan doen, zijn er wel allerlei roddels, geruchten en onwaarheden verspreid, vooral via internet, over dat gelijkheidsonderwijs. "Eén van die onwaarheden is dat ze jongens met poppen willen laten spelen en meisjes met gereedschap", zegt Linker.
Homohuwelijk
De meeste tegenstanders zijn vrij traditionele katholieke, christelijke organisaties en ook extreem-rechtse groeperingen. Zij voerden vorig jaar ook het protest aan tegen het homohuwelijk.
Het einde van de discussie is nog lang niet in zicht. De regering zou begin dit jaar met een wetsvoorstel komen, maar daar is toen flink tegen ge- protesteerd. Daarom is het wetsvoorstel uitgesteld tot 2015.
Volgens Linker is de volgende stap dat de Franse regering het wetsvoorstel moet presenteren: "Zij moeten laten zien welke veranderingen ze willen en pas daarna zal die discussie concreter worden. Tot nu toe blijft het gewoon gebaseerd op onjuiste geruchten en angsten".
Zie ook: Franse jongens in rokjes naar school als protest tegen seksisme / Franse jongens in rok naar school tegen seksisme
bronnen: NOS.nl - NOS Journaal