dinsdag 1 april 2014

Duomoeders | "COC viert dinsdag 'Lesbisch Ouderschap' in heel Nederland" ‼

COC Nederland viert op dinsdag 1 april in heel Nederland dat de "Wet Lesbisch Ouderschap" in werking treedt  Het COC heeft 13 jaar voor de wet gestreden.

De wet regelt dat een duomoeder op eenvoudige wijze juridisch ouder van haar kind kan worden: "door erkenning op het gemeentehuis". Tot nu toe kon dat alleen door middel van een langdurige (2-6 maanden), kostbare (1000-2000 euro) en emotioneel belastende adoptieprocedure bij de rechter. Lesbische ouderparen en hun kinderen krijgen door deze wet vrijwel dezelfde ouderschapsrechten als heterogezinnen.

De eerste erkenningen vinden dinsdag om 8.30 uur plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Amsterdamse stadhuis. Daar erkennen een aantal lesbische paren hun kinderen. Dat gebeurt in aanwezigheid van o.a. burgemeester Eberhard van der Laan, staatssecretaris Fred Teeven en COC-voorzitter Tanja Ineke.

Van Alkmaar tot Zwolle
Later die dag erkennen meer dan twintig ouderparen hun kinderen in tal van Nederlandse gemeenten, waaronder: Alkmaar, Alphen aan de Rijn, Amersfoort, Den Haag, Etten-Leur, Leiden, Nijmegen, IJsselstein, Wassenaar, Weesp en Zwolle.

De dag wordt om 17 uur afgesloten met een feestelijke bijeenkomst op het kantoor van COC Nederland in Amsterdam. Daar worden vijftig les- bische ouders en hun kinderen verwacht die eerder op de dag hebben erkend.

LET OP: Ouders die hun kinderen al geadopteerd hebben kunnen die kinderen dinsdag niet erkennen, want zij zijn door de adoptie al ouder ge- worden. Als de duomoeder nog niet officieel ouder is, dan kan ze ook 't kind dat al geboren is dinsdag erkennen; de leeftijd van het kind maakt daarbij niet uit.

Geweldig nieuws
Het COC werd de afgelopen maanden overspoeld door 'enthousiaste reacties van lesbische ouderparen' op de nieuwe wet  "Geweldig nieuws", schrijft één ouderpaar, "wij zijn superblij" schrijft een ander. "We kunnen niet wachten om die dag naar het gemeentehuis te gaan". Betrokkenen bij het COC worden ontzettend bedankt voor de jarenlange 'strijd' en enorme inzet.

Strijd
De strijd van het COC voor gelijke rechten voor lesbische ouders en hun kinderen begon in 2001, na de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht  Het COC bracht de kwestie jarenlang geregeld onder de aandacht van regering, Tweede Kamer en media, o.a. middels het Roze Stembusakkoord.

Het pleidooi van het COC vond in 2007 gehoor in de Tweede Kamer. Toen stemde een grote Kamermeerderheid voor de motie-Pechtold die vroeg om gelijke rechten voor lesbische ouderparen. Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) diende in 2011 het huidige wetsvoorstel in, dat uiteindelijk in november 2013 door de Eerste Kamer werd aangenomen.

Nederland loopt met deze regeling van 't lesbisch ouderschap voorop in de wereld, met landen als Spanje, Canada (Quebec), Zweden en het Ve- renigd Koninkrijk. België volgt mogelijk binnenkort.

bronnen: COC.nl - COC Nederland


Duomoeder kan kind vanaf vandaag erkennen

► Duomoeders kunnen vandaag hun kind officieel erkennen in het gemeentehuis. Voorheen gingen hier lange adoptieprocedures aan vooraf die duizenden euro's kostten. In onder meer Amsterdam en Zwolle hebben de eerste duomoeders hun kinderen al erkend.

Jaarlijks worden er ongeveer 300 tot 400 kinderen geboren bij lesbische stellen. Een duo- of meemoeder is de vrouwelijke partner van de bio- logische moeder. Door de nieuwe akte telt de duomoeder net zo goed mee voor de wet als de biologische moeder. Zo heeft een duomoeder na een scheiding nu net zo veel recht op het zien van haar kind als de biologische moeder.

Rechter
De afgelopen jaren was het juridisch ouderschap alleen maar te regelen via de rechter. Moeders moesten daarvoor een advocaat nemen en een procedure starten die pas na de geboorte van het kind kon worden afgerond. De nieuwe regeling is veel eenvoudiger en nagenoeg gratis.

Wanneer de biologische vader van het kind geen rol speelt als ouder, dan is bij getrouwde stellen de duomoeder gelijk aan een getrouwde vader. Mocht de vader wel een rol spelen, dan moet onderling geregeld worden wie de juridische tweede ouder is.

Homo-emancipatie
COC Nederland heeft jarenlang voor deze wet gestreden. Het begon in 2001, na de openstelling van het burgerlijk huwelijk. De belangenorgani- satie bracht het onderwerp onder de aandacht bij de regering en de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) diende in 2011 het wetsvoorstel in, dat in november vorig jaar door de Eerste Kamer werd aangenomen. "Nederland loopt door deze wet weer voorop in de homo-emancipatie", aldus Teeven.

Burgemeester 'Eberhard van der Laan' reikte in Amsterdam de eerste aktes uit  "Wat voor een duomoeder altijd al normaal voelde, is nu ook normaal".


bronnen: NOS.nl - NOS Journaal