donderdag 20 maart 2014

USA | Westboro Baptist Church-oprichter 'Fred Phelps' is woensdag overleden

VS - In 't Amerikaanse Topeka is woensdagavond rond middernacht de oprichter en leider van de homofobe 'Westboro Baptist Church' Fred Phelps op 84-jarige leeftijd overleden.

Volgens de woordvoerder van de kerk "Steve Drain" overleed Phelps in het verzorgingstehuis van Shawnee County waar hij voor zijn zwakke ge- zondheid werd verzorgd.

Fred Phelps (84) richtte de Westboro kerk op in 1955 maar sinds 1991 begon de kerk met acties tegen homoseksuelen. Met die acties wilde Fred Phelps - en z'n aanhangers - alle homoseksuele activiteiten die plaatsvonden in een park in de buurt van de kerk dat als cruisingplek bekend was uitroeien.

In 1998 kwam de groep van Phelps ook nationaal in het nieuws in de VS toen ze protesteerde op de begrafenis van de vermoorde homoseksuele student Mathew Shepard  Ook duiken aanhangers regelmatig op bij gayprides en bij begrafenissen van Amerikaanse soldaten die in conflictge- bieden het leven laten.

De aanhangers van de kerk – die voor het grootste deel bestaat uit familieleden van "Fred Phelps" – geven homoseksuelen de schuld voor alles wat er maar kan mislopen in de Verenigde Staten. Dat gaat van soldaten die hun leven laten tijdens hun missies tot natuurlijke rampen zoals de doortocht van orkaan Katrina in New Orleans.


bronnen: GayLive.be / HuffingtonPost.com (Video)