donderdag 6 maart 2014

Dr. Paul de Bakker – UMC Utrecht | Onderzoek: "Betere afweer Hiv-patiënten"

Wetenschappers zijn erin geslaagd afweercellen van hiv-patiënten zo te veranderen, dat er een natuurlijke resistentie ontstaat en hiv de cellen niet meer kan binnendringen. Daardoor hoeven patiënten in de toekomst niet meer levenslang medicijnen te slikken.

De resultaten worden gepubliceerd in de New England Journal of Medicine  Voordat de methode kan worden gebruikt, is nog veel meer onder- zoek nodig.

Het Hiv-virus beschadigt een bepaald type witte bloedcellen, die nodig zijn voor een goed functionerend afweersysteem. In Nederland hebben ongeveer 25.000 mensen hiv  Het virus kan leiden tot aids.


bronnen: NOS.nl - NOS Journaal




Onderzoek: Gen biedt bescherming tegen HIV

Mensen die besmet raken met hiv blijven zonder medicijnen soms jarenlang gezond  Kleine variaties in één eiwit zouden dit kunnen verklaren. Wetenschappers van de Amerikaanse Harvard Medical School beschrijven dat in het tijdschrift Science van donderdag. Een van de hoofdonderzoekers, dr. Paul de Bakker, werkt ook aan het UMC Utrecht.

Eén op de driehonderd mensen die met hiv besmet raakt merkt daar praktisch niks van. Zonder hulp van medicijnen houdt hun immuunsysteem het virus onder controle en ze worden niet ziek. Grootschalig genetisch onderzoek van Harvard Medical School in de Verenigde Staten heeft nu 't gen opgespoord dat hiervoor verantwoordelijk is. Het grootste deel van de 'hiv controllers' of langetermijn-overlevers verschilt slechts in 1 gen - HLA-B - van andere hiv-positieve patiënten. Door het onderliggende mechanisme te bestuderen hopen de onderzoekers dat het gen de weg kan wij- zen naar een betere behandeling van hiv.

Het artikel verschijnt donderdag 6 maart online in Science Express. Dr. Paul de Bakker leidde het genetische deel van het onderzoek. Hij werkt aan Harvard Medical School maar is als humaan geneticus ook verbonden aan het UMC Utrecht. De Bakker: "Als we goed begrijpen hoe het im- muunsysteem effectief kan reageren op 'n hiv-infectie, dan kan dat gebruikt worden voor de ontwikkeling van een vaccin. Al zal dat waarschijn- lijk nog veel tijd kosten."

De Bakker: "Eerdere studies hadden al gevonden dat HLA-genen een belangrijke rol voor het spontaan onder controle houden van HIV. Met een grootschalige aanpak is het ons gelukt precies aan te wijzen welke HLA-genen een rol spelen, en welk deel van het HLA-eiwit essentieel is voor deze unieke bescherming tegen hiv."

Omdat langetermijn-overlevers met hiv erg zeldzaam zijn vergde het jaren internationale samenwerking om genoeg patiënten te verzamelen ‼ De onderzoekers gebruikten de gegevens van bijna 1000 langetermijn-overlevers en ruim 2600 hiv-positieve controles uit 'Europa' en 'Amerika'. Het AMC in Amsterdam leverde gegevens van Nederlandse hiv langetermijn-overlevers. (Overigens zijn 'hiv controllers' niet resistent tegen hiv, ook zij kunnen aids krijgen, maar de ziekte treedt bij hen veel later op.)

Het HLA-eiwit zit aan de buitenkant van een cel en zorgt ervoor dat de cel opgeruimd wordt door immuuncellen als hij geïnfecteerd raakt door een virus. Het HLA-eiwit laat stukjes van het virus zien aan immuuncellen om ze op de infectie te wijzen. Bij de meeste hiv-patiënten werkt dit systeem niet goed en slagen immuuncellen er niet in de geïnfecteerde cellen weg te werken  Nu blijkt dat variaties in het HLA-B-eiwit het im- muunsysteem van hiv-langetermijnoverlevers in staat stellen hiv onder controle te houden.

In Nederland hebben ruim 8.000 mensen aids en staan bijna 17.000 mensen als hiv-positief geregistreerd. Het totale aantal hiv-positieven wordt echter geschat op ruim 21.500. Besmetting met hiv leidt uiteindelijk tot een sterke daling van het aantal immuuncellen (CD4-cellen)  Patiënten kunnen zich hierdoor niet meer verweren tegen ziekteverwekkers.

bron: Leefbewust.com