woensdag 12 maart 2014

COC wil snelle oplossing patiëntenstop Transgenderzorg bij VUmc Amsterdam

COC Nederland heeft vandaag in een gesprek met Tweede Kamerleden aangedrongen op een snelle oplossing van de patiëntenstop voor de transgenderzorg bij het VUmc. Het COC heeft er voor gepleit dat dit probleem ook aan de orde komt tijdens het debat in de Tweede Kamer met de regering op donderdag 13 maart over de voortgang van het LHBT-emancipatiebeleid.

Het medische centrum van de Vrije Universiteit (VUmc) in Amsterdam is vanaf begin dit jaar gestopt met het aannemen van nieuwe patiënten die 'n geslachtsverandering willen ondergaan – mensen die al in behandeling waren, worden nog wel geholpen. Inmiddels staan al 174 patiënten op de wachtlijst. Het VUmc heeft de patiëntenstop ingevoerd, omdat het budget ontoereikend zou zijn. Het VUmc stelt dat er voor de transgen- derzorg jaarlijks 10 miljoen euro nodig is, maar de zorgverzekeraars geven voor de behandelingen jaarlijks maar 3 miljoen euro aan het VUmc. Momenteel wordt er door het VUmc en de zorgverzekeraars onderhandeld over 't budget, maar dat overleg heeft nog geen resultaat opgeleverd.

Dat blijkt uit een brief die minister Edith Schippers van VWS deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De minister schrijft daarin ook dat het VUmc en de zorgverzekeraars zelf tot een oplossing moeten zien te komen  De minister schrijft verder dat nieuwe patiënten door de zorgverzekeraars ondertussen wel geholpen worden door behandeling in het buitenland te vergoeden. Daarbij wordt overigens ook de academi- sche kliniek in Gent genoemd, maar dat ziekenhuis heeft net als het VUmc een wachtlijst als het gaat om transgenderzorg.

"COC Nederland" heeft vandaag in een gesprek met parlementsleden van diverse politieke partijen o.a. dit probleem aangekaart en – met steun van Transgender Netwerk Nederland en Transvisie Zorg – aangedrongen op een snelle oplossing. De eerste gelegenheid om deze kwestie met de regering te bespreken is al op donderdag 13 maart. De Tweede Kamer debatteert dan met de regering over de voortgang van het LHBT–emanci- patiebeleid.

bronnen: COC.nl / COC Nederland