vrijdag 24 januari 2014

Wereldwijde belangstelling voor Homohuwelijk in Goede Tijden Slechte Tijden

Goede Tijden Slechte Tijden  →  Het gaat wat ver om te zeggen dat Goede Tijden Slechte Tijden vanavond wereldnieuws is, feit is wel dat er vanuit heel de wereld belangstelling wordt getoond voor 't homohuwelijk tussen Lucas Sanders en rechercheur Menno Kuiper. Na enkele weken voorbereiding vindt vanavond de plechtigheid plaats, maandag zien we het trouwfeest.

Verschillende (gay) media uit Amerika berichten over de verhaallijn, maar ook in eigen land is 'het zoveelste soaphuwelijk' toch reden voor een redactioneel stukje. NRC Handelsblad pakte eerder deze week uit met twee pagina's over het homohuwelijk, de Telegraaf heeft vandaag zelfs een eenkolommertje op zijn voorpagina.

GTST heeft zich al meer dan eens bewezen als een dramaserie waarin maatschappelijke issues met succes worden aangesneden  En dat is nu ook het geval, merkt producent Rohan Gottschalk al als het karakter Lucas een jaar of twee terug een relatie krijgt met Edwin. "Er is schijntolerantie ten aanzien van homoseksualiteit in Nederland. Met name vrouwelijke kijkers waren boos dat wij hun kinderen met zoenende mannen confronteerden".

Hij vervolgt in NRC Handelsblad: "Velen dachten dat wij met die scène een statement wilden maken. Maar GTST is geen Postbus 51-spotje. Wij willen mooie verhalen vertellen. Toevallig was dat toen een liefdesverhaal tussen twee jongens".

Gottschalk is er dan ook niet op uit om belerend over te komen of vooroordelen weg te nemen. "Soapmakers zijn entertainers, geen onderwijzers. Ze gaan niet over 'goed' of 'fout'. Dat neemt niet weg dat ik mij bewust ben van de impact die een verhaallijn kan hebben. Zo werden wij er ooit op gewezen dat er veel werd gedronken in GTST. Iedere aflevering werd er wel een fles wijn open getrokken. En toen een personage hogere tentamen cijfers haalde met cocaïne was het verwijt: wat voor boodschap geef je kijkers mee ?!  Daarna lieten we wel zien hoe destructief een drugsverslaving kan zijn".

In de aflevering vanavond duikt een oude bekende op: Bas Muijs, die de rol van Stefano Sanders oppakt. Verder is er natuurlijk geen huwelijk zonder trammelant. In dit geval komt dat van Rikki, Wiet en Sjoerd, die in een soort driehoeksverhouding verwikkeld zijn geraakt. Hoe zal hun optreden op de bruiloft hierdoor worden beïnvloed ?!

Goede Tijden Slechte Tijden    Het Huwelijk    Vrijdag 24 januari & Maandag 27 januari 2014    20.00 uur    RTL 4

Zie ook:  
Vanavond eerste Homohuwelijk in GTST  /  Eindelijk is het zover: Gay-TST  /  GTST pakt vanavond uit met Homohuwelijk      
Homohuwelijk in Goede Tijden Slechte Tijden  /  Homohuwelijk in GTST: Lucas & Menno  /  Eerste Homohuwelijk in GTST

Kijkcijfers:
Homohuwelijk GTST goed bekeken  /  2,1 miljoen kijkers Homohuwelijk in GTST  /  Homohuwelijk GTST best bekeken      
Homohuwelijk GTST trekt 2,1 miljoen kijkers  /  Homohuwelijk GTST scoort  /  2,1 miljoen mensen zien Homohuwelijk

bronnen: Zappen.blog.nl / YouTube.com