De Esprit Arena zindert als Fortuna Düsseldorf op het punt staat het op te nemen tegen Dynamo Dresden. De supporters zingen als hun helden het veld opkomen. Maar het echte gevecht vindt plaats op de tribunes: dat is te zien op een poster met twee zoenende mannen, aan de vrouwen naast me die elkaars hand vasthouden en aan de t-shirts tegen homohaat die worden gedragen door fana- tieke supporters. Düsseldorf is de thuisbasis van de groep Warm Up 95, die het voortouw neemt in de strijd tegen homohaat, met name in de voetbalwereld.
"Mensen hoeven van ons niet op te houden om lomp en traditioneel te zijn", zegt Dirk Middeldorf, oprichter van het netwerk Queer Football Fans in Duitsland. "Maar er zijn veel manieren waarop dat kan zonder hatelijk te zijn". Het initiatief blijkt hard nodig, nu een recent onderzoek uit- wees dat 70 procent van de Europese voetbalfans homo-onvriendelijke spreekkoren hoort. Daarnaast vinden de twee wereldkampioenschappen na 2014 plaats in Rusland en Qatar, twee landen waar homoseksualiteit wordt gecriminaliseerd.
Terwijl racisme in Europa langzaam wordt teruggedrongen, is er niets dat wijst op een soortgelijke ontwikkeling wat betreft homohaat. Maar Middeldorf, voormalig ballroomdanser, ziet mogelijkheden. "Het gaat erom dat we bondgenoten hebben. Het maakt niet uit wat de regels zijn, het belangrijkst is mensen te overtuigen". In Düsseldorf gaan de idealen gepaard met spierkracht. De ultra's hebben een sterke traditie van anti-fascisme, wat te zien is aan spandoeken met de tekst 'Welkom immigranten'. Kort nadat Warm Up 95 was opgericht in 2009, zocht Middel- dorf contact en werd de campagne door de ultra's omarmd met filmpjes, shirts en social media.
Voor de wedstrijd tegen Keulen, rivalen uit de regio (en Duitslands 'gay capital'), verspreidden de ultra's flyers met de oproep dit keer geen homo-onvriendelijke spreekkoren aan te heffen. En daar hield het publiek zich aan. "We willen transparant zijn tegen alle fobieën", zegt ultra Stephen. "Sommigen zeggen dat je politiek buiten voetbal moet houden, maar als we niets doen met deze onderwerpen, komen ze op een negatieve manier het stadion binnen". Fortuna had in de jaren 1990 een fascistische groep onder de supporters, maar die werd eruit gewerkt. De ultra's hopen hetzelfde te doen met homohaters.
"Ik hoor om me heen regelmatig mensen 'flikker' roepen", zegt de lesbische Corinna. "Ik geloof niet dat ze beseften wat ze zeiden". Dus ik zei: "Jongens, ik ben gay, wat is het probleem" ?! Ze vindt het nu makkelijker om het onderwerp aan te snijden nu fans hun steun hebben uitgespro- ken. "Ik zit naast een grote getatoeëerde kerel die tegen me heeft gezegd dat hij 'het wel regelt' als iemand iets zegt. De ultra's hebben veel invloed bij Düsseldorf; ze regelen zelf de kaartverkoop voor hun vak en zorgen zelf voor de beveiliging. Dat stelt ze - paradoxaal genoeg - in staat een tolerante sfeer af te dwingen.
Middeldorf heeft inmiddels meer bondgenoten verworven, door contact te maken met een landelijk netwerk van gay fanclubs en bijeenkomsten te organiseren.
bronnen: MetroNieuws.nl / YouTube.com
◄ Fortuna Düsseldorf tegen Werder Bremen → 13 april 2013