vrijdag 23 augustus 2013

Russische zender kapt 'monoloog voor Homorechten' van journalist Kirchick af


De Amerikaanse homoseksuele journalist Jamie Kirchick mocht vanmiddag in de uitzending van RT, vroeger Russia Today genaamd, commentaar geven op het vonnis van Bradley Manning. Maar hij had een ander plan. Snel hees hij zijn bretels in regenboogkleuren omhoog en nam het woord:

"Ik heb geen interesse om het over Bradley Manning te hebben. Ik wil praten over de afschuwelijke omgeving vol homofobie in Rusland op dit moment. En ik wil Russische homoseksuelen laten weten dat wij niet stil blijven tijdens deze vreselijke onderdrukking door jullie werkgever: Vladimir Poetin. Ik snap niet dat jullie, als journalisten, 's nachts kunnen slapen".

"Ik begrijp niet dat jullie jezelf journalist kunnen noemen. Jullie moeten je doodschamen. Jullie hebben 24 uur per dag de tijd om leugens te ver- spreiden over de Verenigde Staten en over Rusland. Ik neem mijn twee minuten de tijd om mensen de waarheid te vertellen".

In de studio was men zo overrompeld dat Krichick ruim de tijd kon nemen om z'n punt te maken, maar toen bleek dat er hij zich niet liet onder- breken werd de verbinding zo snel mogelijk verbroken.

Vlak voor de uitzending verscheen de volgende tweet van Kirchick:  
                                    
                              
En na afloop bleek dat er geen halve maatregelen volgde door de RT:
                                   

 x
RT is een wereldwijd Engelstalig digitaal televisiekanaal uit Rusland dat sinds 2005 opereert. Het wordt gefinancierd door het Russische staats- persbureau RIA-Novosti, en heeft als doel om het Russische perspectief wereldwijd te vertegenwoordigen.

In het Westen staan veel journalisten kritisch tegenover het kanaal, het wordt als niet-objectief beschouwd. In 2009 al schreef Kirchick zelf een uitgebreid artikel voor New Republic waarin hij stelt dat RT anti-Amerika is en voornamelijk dient als Kremlin-propaganda.

bronnen: GayKrant.nl / NRC Handelsblad


James Kirchick gebruikt zendtijd voor Homoprotest op de Russische zender RT  (Russia Today)

De Russische zender Russia Today besteedde aandacht aan de straf die de Amerikaanse klokkenluider Manning kreeg opgelegd. De Amerikaanse journalist James Kirchick was gevraagd mee te doen aan een paneldiscussie. Al snel werd duidelijk dat Kirchick het helemaal niet over Manning wilde hebben. Hij had live op de Russische TV een boodschap voor de zender en voor president Poetin.

bronnen: NOS.nl / NOS Journaal