woensdag 28 augustus 2013

Oproep aan wereldleiders: Aankaarten mensenrechtenschendingen in Rusland


                    
Keep Hope Alive  →  Vandaag lanceren Russische en internationale mensenrechtenorganisaties de campagne 'Keep Hope Alive'. Daar- mee worden wereldleiders opgeroepen om de schendingen van mensenrechten in Rusland aan te kaarten tijdens de G20-bijeenkomst op 5 en 6 september a.s. in St. Petersburg. De campagne is een initiatief van ILGA-Europe en krijgt de volle steun van COC Nederland.

Sinds Vladimir Poetin in 2012 opnieuw tot Russisch president werd gekozen, is de Russische overheid een doelgerichte campagne gestart tegen organisaties die deel uitmaken van het maatschappelijk middenveld – in het bijzonder mensenrechtenactivisten en hun organisaties die het op- nemen voor de rechten van minderheidsgroepen.

Daarvoor zijn tal van discriminerende en vrijheidsbeperkende wetten ingevoerd die het functioneren van non-gouvernementele organisaties - ook wel NGO's - beperkingen opleggen en hen zelfs in hun voortbestaan bedreigen. De anti-homopropagandawet en de 'Foreign Agent'-wet zijn daar voorbeelden van.

Daar bleef het niet bij, want bepaalde bevolkingsgroepen, mensenrechtenactivisten en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties werden door het Poetin-regime ook gebrandmerkt als 'vijanden' van Rusland en van Russische 'traditionele waarden'.

Het resultaat is toenemend geweld en discriminatie tegen de meest kwetsbare minderheidsgroepen – immigranten, etnische en godsdienstige minderheden en LHBT's. De eerst genoemde groepen waren al veel langer doelwit van geweld en intimidatie door neo-Nazi's en ultra Nationa- listische groepen, maar daar zijn de laatste tijd ook LHBT's bij gekomen, mede door de invoering van de anti-homowet én de LHBT-vijandige retoriek van politici en vertegenwoordigers van de Russisch-Orthodoxe Kerk.

De schendingen van mensenrechten in Rusland zijn door vrijwel alle grote internationale organisaties bekritiseerd, maar er is meer nodig om Rusland er toe te bewegen mensenrechten en democratische beginselen te respecteren.

Daarom wordt nu de campagne 'Keep Hope Alive' gestart. Daarmee worden wereldleiders opgeroepen om de schendingen van mensenrechten in Rusland aan te kaarten tijdens de G20-bijeenkomst op 5 en 6 september a.s. in St. Petersburg.

De campagne wordt gesteund door Article 19. Civil Rights Defenders, Freedom House, Front Line Defenders, Russian LGBT Network, UNITED for Intercultural Action en ILGA-Europe – de Europese koepel van LHBT-organisaties, waar ook COC Nederland bij is aangesloten.

COC Nederland steunt de campagne 'Keep Hope Alive'. We hebben de Nederlandse regering opgeroepen om de mensenrechtensituatie in Rusland op via alle mogelijke diplomatieke kanalen aan te kaarten. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is daarmee inmiddels begonnen door deze kwestie aan te kaarten bij de Speciale Mensenrechtenvertegenwoordiger van de Europese Unie.

Het COC heeft verder een Russische activist uitgenodigd om in september aanwezig te zijn tijdens een bijeenkomst van de Mensenrechtenraad in Génève. Dat geeft deze activist de mogelijkheid om voor dit orgaan van de Verenigde Naties haar regering ter verantwoording te roepen.

Zie voor meer informatie:  Facebook.com | Russia - Keep Hope Alive !!  (Engels)  /  VK.com | Russia - Keep Hope Alive !!  (Russisch)

bronnen: COC.nl / COC Nederland / ILGA-Europe / Vimeo.com