woensdag 10 april 2013

Zambiaanse Homo-Activist opgepakt na Televisieoptreden


                      
Een Zambiaanse HoLeBi-activist is door de politie gearresteerd nadat hij in een televisieprogramma over homorechten te zien was. De autoriteiten probeerden zelfs tijdens de uitzending de man het zwijgen op te leggen.

Paul Kasonkomona werd onmiddellijk opgepakt nadat hij het gebouw van de Zambiaanse televisezender MUVI verliet. De politie arresteerde Paul Kasonkomona wegens het deelnemen aan onzedelijke activiteiten in het openbaar. De man probeerde nog weg te komen samen met een collega maar werd door de politie voor ondervraging uit de auto geplukt.

Net voor de uitzending had waarnemend president, Edgar Lungu, homoseksuelen gewaarschuwd dat ze gearresteerd zouden worden als ze zich inlieten met homoseksuele activiteiten. Enkele dagen hiervoor hadden autoriteiten opgeroepen om homoseksuele koppels gevangen te zetten nadat vier koppel probeerden om hun huwelijk te laten registreren.

bron: GaySite.be


Homo-Activist opgepakt na TV-interview 

De Zambiaanse homoactivist Paul Kasonkomona is zondag opgepakt na een televisie-interview. De activist gaf een interview voor de televisiezender Muvi TV over de rechten van homoseksuelen en hoe homo's in Zambia nog altijd gediscrimineerd worden. Nog tijdens de live uitzending probeerden de autoriteiten in te grijpen maar dat stond de leiding van Muvi TV niet toe.

Direct na het interview werd Kasonkomona gearresteerd en afgevoerd naar het politiebureau. De volgende morgen kreeg hij te horen dat hij wordt aangeklaagd voor 'het opruien van de bevolking om deel te nemen aan ongepaste praktijken'. Na een nacht in de cel is hij voorgeleid maar wat de rechter heeft besloten is vooralsnog onduidelijk.

In de voormalige Britse kolonie is homoseksualiteit nog altijd verboden en op het overtreden van de wet staat een maximale gevangenisstraf van 14 jaar.

De politiek, rechterlijke macht en de bevolking van Zambia staan bekend als homofoob. Uit een onderzoek in 2010 bleek dat slechts 2 procent van de Zambianse bevolking homoseksualiteit accepteert als seksuele geaardheid.

bron: GayLive.nl