zondag 7 april 2013

Regenboogspeld voor de Koningin en de Premier


Koningin Beatrix en premier Rutte krijgen van COC Nederland een 'regenboogspeld'. Het is de bedoeling dat ze die maandag dragen tijdens het bezoek van de Russische president Poetin. De organisatie hoopt dat ze op die manier solidariteit willen tonen met lesbiƫn- nes, homo's, bi's en transgenders in Rusland.

Het bezoek van Poetin maandag valt niet in goede aarde bij de homobelangenvereniging. Al eerder maakte het COC bekend dat het 's avonds een demonstratie houdt bij het Scheepvaartmuseum, waar de president dineert.

Russische wet
Steen des aanstoots is een nieuwe Russische wet die volgens het COC "anti-homo" is. De wet maakt propaganda van homoseksualiteit straf- baar. Het COC wijst erop dat de wet ook op verzet stuit bij onder meer de Europese Unie en de Verenigde Naties.

Volgens het COC hebben verschillende Kamerleden toegezegd dat ze maandag een regenboogspeldje op hun revers dragen. Ook minister Frans Timmermans krijgt er een aangeboden. Gehoopt wordt dat hij met premier Rutte bij Poetin aandringt op schrappen van de "anti-homowet".

Poetins bezoek aan Nederland leidt niet alleen tot protest van het COC; ook Amnesty International laat van zich horen. De mensenrechtenorga- nisatie heeft Rutte een brief gestuurd waarin hij wordt opgeroepen tegen Poetin stelling te nemen over de 'aanhoudende repressie' in Rusland.

bron: NOS.nl
   

Regenboogspeld voor Koningin Beatrix en Premier Mark Rutte

COC Nederland biedt Koningin Beatrix en premier Rutte een regenboogspeld aan om te dragen tijdens het bezoek van de Russische president Poetin aan Nederland op 8 april. De belangenorganisatie hoopt dat koningin en premier op die manier solidariteit willen tonen met lesbiennes, homo's, bi's en transgenders (LHBT's) in Rusland, waar in juni een anti-homowet van kracht dreigt te worden.

Het COC wijst koningin en premier er donderdag in een brief op dat de anti-homowet LHBT's in Rusland monddood dreigt te maken. De Europese Unie, de Raad van Europa en mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties veroordelen de wet, omdat die een ernstige schending vormt van de mensenrechten van LHBT's. Ook minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) ontvangt een regenboogspeld van het COC. De belangenorgani- satie vraagt Rutte en Timmermans om er maandag bij president Poetin op aan te dringen dat de anti-homowet niet in werking treedt.

COC Nederland organiseert op maandagavond 8 april om 19.00 uur een grote demonstratie tegen de Russische anti-homowet op het Amster- damse Oosterdok, tegenover het Scheepvaartmuseum waar Poetin op dat moment dineert. Het Kremlin is inmiddels op de hoogte van de de- monstratie op 8 april. De populaire Russische on-line krant Gazeta meldde onlangs dat Poetin van het protest op de hoogte is en vraagt zich af hoe de Russische leider op de actie gaat reageren.

Een dag voor de demonstratie zal oud-burgemeester Job Cohen de regenboogvlag halfstok hangen. Daarna wordt de vlag, voorzien van een aan- tal boodschappen voor Russische homo's, overgedragen aan een Russische homobelangenorganisatie.

Tijdens de demonstratie op het Amsterdamse Oosterdok zal Dolly Bellefleur haar 'Poetin Protestlied' ten gehore brengen. De tekst wordt gezon- gen op de melodie van Boney M's wereldhit Rasputin. Dolly: "Ik heb zelf bij de organisatie aangegeven dat ik graag een bijdrage aan de demon- stratie op 8 april wil leveren. Ik maak me oprecht zorgen over wat er momenteel allemaal in Rusland gebeurt. Als die wet er door komt dan wordt homo's en lesbo's verboden elkaar in het openbaar een zoen te geven, zich te organiseren, of voor hun rechten te demonstreren. Zelfs de regenboogvlag wordt verboden. In het verlengde daarvan wordt hiermee in feite de deur opengezet voor openlijke homo-haat."

Naast de organisatie van de demonstratie startte het COC ook een nationale internetpetitie tegen de anti-homowet.

bronnen: GaySite.nl / YouTube.com