maandag 8 april 2013

Veel onveilige seks bij Homomannen die drugs gebruiken


Het condoom wordt minder gebruikt bij paren van dezelfde etnische afkomst, bij langdurige relaties, als men vaak seks heeft en/of er bij de seks drugs worden gebruikt. Dit geldt zowel voor vaste als losse relaties.

Relatiekenmerken bepalen in hoge mate of heteroseksuele bezoekers aan een kliniek voor geslachtsziekten besluiten een condoom te gaan ge- bruiken. Bij homomannen bepaalt vooral het drugsgebruik de (on)veilige seks ...

Marlies Heiligenberg is op 4 april gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam op haar proefschrift 'Epidemiological studies on STIs in heterosexuals and MSM'. Recreatief gebruik van drugs leidt tot riskanter seksueel gedrag en een grotere kans op het oplopen van seksueel overdraagbare aandoeningen.

Uit onderzoek bij bezoekers aan een soa-poli kwam naar voren dat 16% van de behandelde vrouwen seks had in combinatie met drugsgebruik; bij mannen die seks hebben met mannen liep dat percentage op tot meer dan 50%. Drugsgebruik leidt dus tot meer onveilige seks. Heiligenberg pleit voor meer aandacht voor soa's bij hiv-geinfecteerden, omdat die de besmettelijkheid van het virus vergroten.

Bij heteroseksuelen die hiv-geinfecteerd zijn, is nauwelijks sprake van seksueel risicogedrag en soa's. Bij hiv-geinfecteerde homomannen komt dit wel veel voor. De promovenda ziet graag een koppeling van hiv-zorg met soa-zorg aan hiv-positieve homomannen.

bron: Seks.blog.nl
        

Meer soa-testen bij Friese Prostituees en Homo's

Steeds meer prostituees en homoseksuele mannen laten zich testen op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).

Van alle vrouwen die zich in 2012 meldden bij GGD Fryslân was een kwart prostituee, van alle mannen een derde homoseksueel. Bij een vijfde van alle soa-onderzoeken werd ook inderdaad een infectie aangetroffen.

Chlamydia is wederom de meest voorkomende soa. Vooral veel jongeren bleken besmet te zijn. Ruim de helft van alle chlamydia-infecties komt voor bij vrouwen die jonger zijn dan 25 jaar. Het totale aantal onderzoeken was vorig jaar ongeveer net zo hoog als het jaar daarvoor: ruim 41.000.

bron: Leeuwarder Courant
       

RIVM | Weer toename van Seksueel Overdraagbare Aandoeningen

Het aantal mensen met een soa is opnieuw licht gestegen. 15 procent van de mensen die zich afgelopen jaar bij de soa-centra meldden, had een geslachtsziekte, meldt het RIVM. Dat is 1 procent meer dan in 2011.

Het aantal mensen dat zich liet testen, nam toe met 7 procent tot 121.178, ondanks de strengere selectiecriteria van een aantal GGD's voor mensen boven de 25 jaar.

Vooral het aantal chlamydia-gevallen bij hetero's is gestegen en ook het aantal mensen met gonorroe is toegenomen. Het aantal nieuwe hiv-besmettingen onder homoseksuele mannen is juist gedaald. Onder hetero's bleef het aantal nieuwe hiv-besmettingen gelijk.

Opvallend
Het RIVM noemt de sterke stijging van de agressieve chlamydia-variant LGV opvallend. In 2011 vonden de GGD's nog 69 gevallen, afgelopen jaar waren dat er 184. LGV is een ziekte die voornamelijk voorkomt onder homo's die met hiv besmet zijn. Als LGV niet behandeld wordt, leidt het tot zwellingen in de lymfeklieren en zweren in de darmen.

Het aantal mensen dat zich laat testen op soa's neemt al jaren toe. Om die reden testen GGD's sinds vorig jaar mensen boven de 25 jaar alleen nog als ze tot een risicogroep behoren of klachten hebben.

Criteria
Toch is het aantal mensen dat zich liet testen opnieuw gestegen. Volgens het RIVM hanteren nog niet alle GGD's de strengere criteria en laten steeds meer jongeren zich testen. Die worden ook binnen de nieuwe criteria nog allemaal toegelaten, al worden ze in eerste instantie alleen op chlamydia getest.

De GGD's hebben geen totaaloverzicht van het aantal mensen dat een soa heeft. Jaarlijks laten bijna evenveel mensen zich testen bij de huis- arts als bij de soa-klinieken van de GGD's.

bron: NOS.nl / NOS Journaal
         


            

Hepatitis B → 100 keer besmettelijker dan Hiv !!

Als een van de grootste gay websites van Nederland en België vinden we het belangrijk om onze community gezond te houden. Daarom willen we je door middel van dit artikel informeren over de gemene 'sluipmoordenaar' genaamd hepatitis B.

Hepatitis B is een zwaar onderschatte soa waarvan je soms niet eens merkt dat je hem hebt. Eén op de tien mannen heeft het virus (gehad). Veilig neuken beschermt je niet voldoende en je kunt hepatitis B ook oplopen van pijpen en rimmen. Je hebt het dus zo. Reden genoeg om je nu te laten vaccineren tegen dit nare virus.

Mannen die seks hebben met mannen kunnen zich gratis tegen het virus laten vaccineren. Drie prikken en je bent levenslang beschermd !! On- danks alle bezuinigingen is het nu nog gratis, dus het is slim om er snel bij te zijn. Je bespaart hiermee 150 euro !!

100.000 slimme homojongens hebben al gebruik gemaakt van deze mogelijkheid en zijn nu levenslang beschermd tegen hepatitis B.

We kregen van Man of Mietje een grappige video opgestuurd waarin in het kort alles nog eens glashelder voor je op een rijtje wordt gezet. Door middel van een aantal verfrissende, soms zelfs heftige illustraties wordt uitgelegd waarom het zo belangrijk is dat je je laat vaccineren.

Zie ook:  Hepatitis B | Veiligere Seks: Zo Geprikt !!

bronnen: Gay.nl / GGD Nederland - Man Of Mietje



                 

GGD • RIVM | GGD'en vinden steeds meer SOA's

De soapoliklinieken van de GGD'en weten steeds effectiever mensen op te sporen en te behandelen die een hoog risico hebben op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). In 2012 steeg het aantal nieuwe consulten met 7% ten opzichte van 2011. Er waren ruim 121.000 bezoeken, daarbij werd bij 15% van de bezoekers één of meerdere soa gevonden.

Er is over de jaren een licht stijgende trend te zien. Dit blijkt vandaag uit de Thermometer Seksuele Gezondheid 2012 van het RIVM, waarin ge- gevens staan over het voorkomen van soa en hiv onder hoogrisicogroepen in Nederland.

Bij 20% van de mannen die seks hebben met mannen (MSM) wordt een soa gevonden. Bij mensen met een niet-Nederlandse etniciteit ligt dat percentage op 23%. Tweederde van alle vrouwen, heteroseksuele mannen en MSM gaf aan geen condoom te hebben gebruikt tijdens het laatste sekscontact met een losse partner.

Daarnaast stijgt sinds 2009 het percentage bezoekers dat aangeeft in de afgelopen 6 maanden 3 of meer partners te hebben gehad. Het aantal en het percentage nieuwe hiv diagnoses op de soa-poli is in 2012 verder gedaald. Dit past in een licht dalende trend van nieuwe registraties bij de hiv behandelcentra. Mogelijk is dit een effect van het enige jaren geleden ingezette 'actief test' beleid.

In 2012 werd bij 184 mannen die seks hebben met mannen een LGV infectie gevonden. LGV is een agressieve variant van anale chlamydia. Het aantal diagnoses is in 2012 meer dan verdubbeld ten opzichte van 2011. De meeste van deze mannen met LGV (76%) zijn ook hiv-positief. Bij deze groep mannen werden ook veel andere soa gevonden, wat duidt op hoog risico gedrag.

Soa Aids Nederland vindt de toename van LGV zorgelijk. Het geeft aan hoe belangrijk het is dat risicogroepen als homo- en bimannen zich twee maal per jaar op alle soa's laten testen, aldus de organisatie. Voor het vroegtijdig opsporen van LGV is anaal onderzoek essentieel. Nu gebeurt dat nog niet in alle situaties optimaal.

Ook kunnen er maatregelen genomen worden om het soa-testen laagdrempeliger te maken voor homo- en bimannen met hiv. LGV komt verhoudingsgewijs meer voor bij deze groep. Soa Aids Nederland besteedt al geruime tijd extra aandacht aan het informeren van mannen die het meeste risico lopen. De organisatie zal dit de komende tijd intensief blijven doen, samen met haar partners.

bronnen: GaySite.nl / RIVM / GGD Nederland
    

Voorkom SOA's ... gebruik een condoom ‼  Condooms en diverse andere artikelen zijn eenvoudig online te bestellen bij:  Condoom Anoniem