donderdag 11 april 2013

Uruguay tweede land Zuid-Amerika met Homohuwelijk


                         
Uruguay heeft als tweede Zuid-Amerikaanse land het homohuwelijk goedgekeurd: het huwelijk opengesteld voor koppels van hetzelf- de geslacht. De Senaat had het wetsvoorstel al goedgekeurd, nu stemde de kamer van Afgevaardigden met een ruime meerderheid in: met 71 van de 92 aanwezige leden. Het wachten is nu op de handtekening van president José Mujica, maar hij zei dat hij de wet zal ondertekenen.

Mogelijk treedt de wet binnen tien dagen in werking. Uruguay volgt buurland Argentinië, waar het huwelijk in 23010 werd opengesteld. Wereld- wijd is Uruguay het twaalfde land waar dat gebeurt. Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld. Daarna volgden België (2003), Spanje (2005), Canada (2005). Zuid-Afrika (2006), Noorwegen (2009), Zweden (2009), Portugal (2010), IJsland (2010), Argentinië (2010) en Denemar- ken (2012). Daarnaast is in een aantal landen het homohuwelijk alleen in een aantal staten, zoals in de Verenigde Staten, Brazilië en Mexico.

bron: Gay.blog.nl


Ook Uruguay stemt in met Homohuwelijk

Het Uruguayaanse parlement heeft woensdag een wetsvoorstel voor het legaliseren van homohuwelijk goedgekeurd. Daarmee is Uruguay wereldwijd het twaalfde land waar huwelijken tussen dezelfde sekses mogelijk wordt.

Een ruime meerderheid van 71 van de 92 parlementsleden stemde in met het wetsvoorstel. Vorige week al nam de senaat het voorstel aan. President Jose Mujica moet nog wel zijn handtekening zetten, maar hij heeft al aangegeven de maatregel te steunen. De wet treedt mogelijk binnen tien dagen in werking.

In buurland Argentinië is het homohuwelijk sinds 2010 mogelijk. De katholieke kerk in Uruguay noemt de maatregel een zware klap voor de instituten van het huwelijk en de familie.

Het homohuwelijk is legaal in Spanje, Nederland, België, Canada, Zuid-Afrika, Noorwegen, Zweden, Portugal, IJsland, Denemarken en Argen- tinië. Ook mogen mensen van hetzelfde geslacht trouwen in zes staten in de VS, in Mexico-Stad, de Mexicaanse staat Quintana Roo en de Braziliaanse deelstaat Alagoas.

Frankrijk
Ook in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gaan stemmen op voor het homohuwelijk. De Franse Eerste Kamer zal zich begin volgende maand over een voorstel buigen om het huwelijk mogelijk te maken, nadat in januari de Tweede Kamer daar al mee akkoord was gegaan. In de hoofd- stad Parijs gingen zondag honderdduizenden tegenstanders de straat op om te demonstreren.



bronnen: AD.nl - Algemeen Dagblad / Zie.nl - ANP / YouTube.com - ZoomIn