vrijdag 12 april 2013

Franse Senaat keurt Homohuwelijk goed


                           
De Franse Senaat is donderdag akkoord gegaan met een wet die het homohuwelijk en adoptie door homostellen mogelijk moet maken. Dat meldt persbureau AFP. Het is de belangrijkste sociale hervormingen in het land sinds het afschaffen van de doodstraf in 1981. Enkele weken geleden werd de wet al aangenomen door de Nationale Assemblée.

Frankrijk sluit zich hiermee aan bij een reeks andere Europese landen waar homoseksuele stellen al met elkaar in het huwelijk kunnen treden, waaronder Nederland, België, Portugal, Spanje, Zweden en Noorwegen.

De wet gaat nu voor een tweede lezing nogmaals naar beide kamers van de Franse volksvertegenwoordiging, waarin de socialisten van presi- dent François Hollande in de meerderheid zijn. De Senaat heeft enkele kleine wijzigingen in het oorspronkelijke wetsvoorstel aangebracht.

De afgelopen tijd waren er in Frankrijk regelmatig massademonstraties tegen en voor de liberalisering van de huwelijkswetgeving. Een krappe meerderheid van de bevolking is voor de legalisering, bleek uit een peiling. Zondag protesteerden volgens de politie in Parijs 300.000 mensen tegen de mogelijkheid dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen.

Zie ook:  Franse Senaat keurt Homohuwelijk goed  (Woensdag 10 april 2013)

bronnen: Algemeen Dagblad / Persbureau AFP
   

Franse Senaat stemt in met Homohuwelijk

De Franse senaat heeft vrijdag ingestemd voor de invoering van het homohuwelijk. Het wetsvoorstel komt in mei in de Franse Tweede Kamer, waar de socialisten in de meerderheid zijn en de wet naar verwachting wordt aangenomen.

Als de wet wordt goedgekeurd, wordt hij medio dit jaar van kracht.

De kwestie heeft tot grote beroering geleid. Zowel voor- als tegenstanders van het homohuwelijk gingen de laatste weken massaal de straat op. Zondag protesteerden volgens de politie in Parijs 300.000 mensen tegen de mogelijkheid dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen. Volgens de organisatie gingen 1,4 miljoen mensen de straat op. Vooral conservatieve katholieken en moslims zijn fel tegen.

De wet maakt het ook mogelijk dat homostellen kinderen kunnen adopteren. Volgens peilingen is twee derde van de bevolking voor het homo- huwelijk. De kwestie was een belangrijk onderwerp in de verkiezingscampagne van de socialistische president François Hollande. Hij is een fervent voorstander van de wetswijziging.

De invoering van de wet is een van de belangrijkste hervormingen in Frankrijk sinds de afschaffing van de doodstraf in 1981.

Frankrijk is het 12e land dat het homohuwelijk legaal maakt.


bron: De Telegraaf
          

Homohuwelijk in Frankrijk een feit

Ondanks alle protesten is het erdoor: het homohuwelijk in Frankrijk is een feit. De Franse Senaat heeft ingestemd met het openstellen van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. De uitslag van de stemming staat zo'n beetje symbool voor de voor- en tegen- standers in het land: 179 stemden voor, 159 tegen.

In februari had de Assemblée, de Franse Tweede Kamer, de wet al goedgekeurd. Vanaf komende zomer kunnen homo's en lesbo's in Frankrijk trouwen en kinderen adopteren. Tegenstand kwam uit verschillende hoeken. Katholiek, moslim en extreem-rechts bleek plotseling eensgezind met elkaar de straat op te kunnen gaan om te protesteren. Homo's verbroederen, kennelijk.

De wet was één van de speerpunten van de linkse president Hollande; wellicht waren veel tegenstanders niet zozeer gekant tegen de roze Fran- soos of Française, maar tegen het beleid van Hollande. Hoe dan ook, dat het er in Frankrijk fel aan toe kan gaan, bleek afgelopen weekend, toen een Nederlander met zijn vriend het ziekenhuis in werd geslagen omdat ze in Parijs – de stad der liefde, zegt men – gearmd over straat liepen.

Inmiddels zijn er dertien landen op de aardbol waar homo's en lesbo's legaal met elkaar kunnen trouwen. Een paar dagen geleden ging Uruguay als tweede Zuid-Amerikaanse land Frankrijk al voor.

bronnen: Gay.blog.nl / Zie.nl - ANP (Video)