dinsdag 9 april 2013

Woede na aftuiging Nederlandse Homo in Parijs


In Frankrijk wordt woedend gereageerd op de aftuiging van een homopaar in Parijs. Een van de twee, een Nederlander, werd zwaar toegetakeld toen hij zaterdagnacht met zijn vriend arm in arm door de Franse hoofdstad liep. De volgende dag plaatste hij een foto van zijn gehavende gezicht op Facebook. Die bracht een stroom van reacties teweeg. Inmiddels staat woensdag een demonstratie tegen homofobie gepland.

Zelf herinnert het slachtoffer, Wilfred de Bruijn, zich niet veel meer van de mishandeling. Zijn vriend zei in de Franse krant Le Monde dat drie of vier mensen "Kijk: homo's" riepen en hen vervolgens aanvielen. De volgende ochtend maakte de vriend een foto voor de aangifte die ze bij de politie deden. De Bruijn, die al jaren in Parijs woont, besloot de foto op Facebook te zetten.

"Sorry dat ik dit jullie moet laten zien. Dit is het gezicht van homofobie", schreef De Bruijn bij de foto. Bij de mishandeling werden enkele tanden uit zijn mond geslagen en brak hij botten rond zijn oog. Hij zegt in Le Monde een verband te zien met het huidige politieke klimaat in Frankrijk. Frankrijk staat op het punt het homohuwelijk te legaliseren, wat de afgelopen maanden tot felle protesten leidde. Een kleine meer- derheid van Frankrijk is voor de legalisering, bleek eerder uit een peiling.

Om niet te veel met zijn gehavende gezicht te worden geconfronteerd, heeft De Bruijn alle spiegels uit zijn appartement gehaald. Hij heeft er wel mee ingestemd dat zijn foto wordt getoond op borden die woensdag bij de demonstratie in Parijs worden gebruikt. Bij die demonstratie worden deze en andere recente aanvallen op homo's afgekeurd.

Verschillende Franse homobelangenorganisaties spreken hun zorgen uit over het geweld tegen homo's. Door de aandacht voor het homohuwelijk zou er meer spanning zijn en zou de homofobie toenemen. "Maar als de wet wordt aangenomen, is alle geleden schade goedgemaakt", zegt voorzitter van SOS Homofobie Elisabeth Ronzier in Le Monde.

Een organisatie die homojongeren opvangt die door hun familie worden afgewezen zag het aantal aanvragen verdrievoudigen. Sinds december komen vierhonderd tot 450 aanvragen per maand binnen, tegenover een gemiddelde van 150 per maand in 2011 en 2012. Oprichter Nicolas Noguier noemt de wet die nu bij de Senaat ligt in Le Monde 'noodzakelijk, maar hij gaat wel gepaard met aanzienlijk bijkomend leed'.

bronnen: FokNieuws.nl / Le Monde
       

Nederlandse Homo in Parijs afgetuigd

In de Franse hoofdstad Parijs is een homostel afgetuigd en één van de twee mannen is een Nederlander. Wilfred de Bruijn liep afgelo- pen zaterdag hand in hand met zijn Franse partner toen een groepje van vier mannen het stel zwaar toetakelde.

Vooral De Bruijn, die sinds 2003 in Parijs woont, liep enkele rake klappen op. Bij de mishandeling werden enkele tanden uit zijn mond geslagen, liep hij snijwonden op en brak hij botten rond zijn oog. De artsen hebben hem minimaal tien dagen rust voorgeschreven.

Volgens de twee werden ze zonder enige aanleiding aangevallen nadat het groepje daders naar elkaar had geroepen "kijk, homo's". Er is inmid- dels aangifte gedaan en het Nederlandse slachtoffer heeft een foto van zijn verwondingen op Facebook gezet. Die bracht een stroom van reac- ties teweeg.

Zowel op internet als in diverse Franse media geven homo-organisaties en organisaties die tegen de komst van het homohuwelijk zijn elkaar de schuld van de snel groeiende homofobie in Frankrijk.

Binnenkort besluit de Franse politiek of het huwelijk wordt opengesteld voor paren van het zelfde geslacht en hierdoor zijn voor en tegenstan- ders de afgelopen tijd tegenover elkaar komen te staan. Met als gevolg dat in heel Frankrijk enkele zeer grote protestbijeenkomsten zijn gehouden van zowel tegen- als voorstanders van de legalisering van het homohuwelijk.

Volgens Elisabeth Ronzier van homo-organisatie SOS Homophobie zijn de afgelopen weken het aantal aangiften van homofobie met maar liefst dertig procent gestegen. De Parijse burgemeester Bertrand Delanoë, zelf homoseksueel, heeft laten weten dat hij 'treurig en woedend' is over het homogeweld in zijn stad en heeft een onderzoek gelast.

bron: GaySite.nl
            

Geen fijn gezicht, maar zo ziet Homohaat eruit

De Nederlandse Parijzenaar Wilfred de Bruijn werd het ziekenhuis in geslagen toen hij met zijn vriend van een verjaardagsfeestje kwam. Een foto van zijn zwaar gehavende gezicht ging als een razende het internet over.

Het is al een paar dagen een komen en gaan van zo'n beetje alle Franse media in het appartement van De Bruijn in de Parijse multiculturele buurt Belleville. Iedereen wil zijn verhaal horen. Over hoe hij met zijn partner Olivier zaterdagnacht wat aangeschoten na een feestje gearmd over straat liep. En hoe hij bijkwam in een ambulance, onder het bloed.
                     
"Olivier hoorde ze roepen "Hé, een paar homo's", maar ik kan me niets herinneren". Het bot van een van zijn oogkassen is op verschillende plaatsen gebroken, hij zit onder de pijnstillers. Als hij lacht doet alles pijn.

Symbool
Zondag, toen ze uit het ziekenhuis kwamen, maakte Olivier - die er minder slecht aan toe is - een foto van Wilfred. "Met het idee dat de politie die misschien nodig zou kunnen hebben". Daarna besloot hij dat iedereen dit moest weten en plaatste de foto op Facebook. "Het spijt me", zette hij er bij. "Het is geen fijn gezicht, maar zo ziet homohaat eruit".

"Ik wist dat ik in mijn netwerk mensen had die in staat waren hier ruchtbaarheid aan te geven".

Dezelfde avond nog belden de eerste journalisten. Zijn portret wordt morgen gebruikt in een demonstratie op vlaggen en borden. De bijeen- komst veroordeelt niet alleen de aanslag op Wilfred - die tegen zijn hoofd werd geschopt toen hij op de grond lag - maar ook andere 'homofobe acties'. Daarmee doelt de organisatie op radicale anti-homohuwelijkactivisten die de laatste weken debatten verstoorden en politici doodsbe- dreigingen stuurden.

Ook de burgemeester van Parijs, de homoseksuele Bertrand Delanoë, reageerde op wat zonder foto een 'incident' was gebleven. Delanoë zegt dat het debat over het homohuwelijk, dat is aangenomen door de Assemblée Nationale en nu in de Franse senaat wordt besproken, "een latente afkeer van homoseksuelen heeft blootgelegd in een deel van de Franse samenleving".

'Je mag niet bestaan'
Wilfred denkt dat er zeker een verband is tussen het 'algehele klimaat' en wat hem is overkomen. "Ik weet niet wie de daders waren of wat voor geloof zij aanhangen. Maar dit debat sleept zich al driekwart jaar voort. Het zorgt er voor dat je je onwelkom voelt, het geeft je een gevoel van onveiligheid. Er zijn hier bisschoppen en andere als verstandig bekend staande mensen die verklaren dat homo's en lesbo's een bedreiging vormen voor de mensheid. Dan kan de conclusie alleen nog maar zijn dat je eigenlijk niet mag bestaan".

De organisatie SOS Homophobie ziet het aantal meldingen van allerlei vormen van agressie toenemen - gemiddeld zijn het er nu zo'n tien per dag. Zo zijn zondag vernielingen aangericht in een zaal waar het Parijse COC een vergadering had.

Wilfred blijft nog zeker een week thuis, voor hij zijn werk als bibliothecaris hervat. Olivier heeft alle spiegels in huis weggehaald. Omdat Wilfred er verdrietig van wordt, zoals hij er nu uitziet. "Maar ik besef ook dat het veel erger had kunnen zijn".

bron: Trouw.nl