donderdag 21 maart 2013

Brussel's Project: 'Wel jong, niet gek op Hate Crimes'


Bruno De Lille, Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen, roept verenigingen en jongeren op om een project op poten te zetten tegen haatmisdrijven. Wie racisme, seksisme, homo-, lesbo- en transfobie aan de kaak stelt via een tentoonstelling, film, muziek- nummer, theaterstuk, debat, … maakt kans op subsidies en professionele ondersteuning.

De projecten worden begin 2014 voorgesteld aan een breed publiek. De campagne kadert binnen een bredere reeks acties tegen haatmisdrijven.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het dichtstbevolkte en meest diverse Gewest van België. Het is ook het 'jongste' gewest van België: een derde van de Brusselse bevolking is jonger dan 24 jaar.

Bruno De Lille: "Jongeren zijn de toekomst van Brussel en hun diversiteit is een fundamentele rijkdom. De boodschap is duidelijk: tegen racisme, seksisme en homo-, lesbo-, en transfobie moet men altijd en overal 'neen' zeggen. Omdat jong geleerd, oud gedaan is, kiezen we resoluut voor onze jeugd als vormgevers van de campagne".

De Brusselse verenigingen die met jongeren een project op poten zet rond deze drie thema's, maken kans op subsidies en kunnen rekenen op professionele ondersteuning. De jeugdwerkers, animatoren en vrijwilligers die de jongeren begeleiden, krijgen bovendien coaching-sessies over 'cyberhaat' en haatmisdrijven in het algemeen. De jongeren stellen dan begin 2014 hun project voor aan een breed publiek tijdens een groot slotmoment.

Projectvoorstellen kunnen tot 15 april 2013 ingediend worden.

Meer informatie en het inschrijvingsformulier vind je op de website van:  Gelijke Kansen Brussel

Deze campagne past in een bredere reeks acties tegen haatmisdrijven. Zo liep in juni en december de 'Meld Geweld'-campagne: een spraak- makende sensibiliseringscampagne tegen racisme, seksisme en homofobie. In november was het de beurt aan de campagne 'De weg naar mijn hart loopt niet langs mijn billen'. Deze slogan sierde de MIVB-tram 4, tussen het Noordstation en Stalle, en stelde seksistisch gedrag tegenover vrouwen aan de kaak.

Daarnaast organiseert het Gewest ook geregeld informatie- en sensibiliseringsessies voor de Brusselse politie. Tijdens de sessies legt men de nadruk op de eerste opvang van de slachtoffers van homo-, lesbo- en transfobie en de opvolging van de klachten hierover.

bron: GayLive.be