donderdag 21 maart 2013

België | Jongerenwelzijn gaat niet in op Turkse vraag over Adoptiekinderen


Het agentschap Jongerenwelzijn gaat niet in op de vraag om Turkse adoptiekinderen enkel bij Turkse gezinnen te plaatsen. De vraag komt van de Turkse regering. In Nederland is er ophef ontstaan over een Turkse jongen die bij een lesbisch koppel is geplaatst.

Yunus werd 8 jaar geleden bij een Nederlands lesbisch koppel geplaatst nadat hij mishandeld werd door zijn biologische ouders. De biologische ouders, die momenteel opnieuw in Turkije wonen, willen nu de jongen terug bij hen in hun thuisland. Zowel de jongen als zijn pleegouders leven momenteel ondergedoken. Vandaag, donderdag 21 maart, komt de Turkse premier Erdogan naar Nederland om over de kwestie te praten.

In Turkije is er al enkele weken lang heisa over het feit dat Turkse kinderen door NIET Moslim en/of HoLeBi-seksuele gezinnen opgevangen worden. De Turkse regering heeft nu ook aan ons land gevraagd om geen Turkse kinderen onder te brengen bij Belgische pleeggezinnen.

"De eis van Turkije kunnen wij niet inwilligen", zegt Karel Henderickx van jongerenwelzijn in 'Het Nieuwsblad' en 'De Standaard'. "Ten eerste beslissen niet wij dat een kind moet worden weggehaald uit een gezin, dat doet een jeugdrechter. Ten tweede is onze voornaamste opdracht geschikte pleeggezinnen te vinden, die opleidingen gevolgd hebben en aan onze eisen voldoen. Hoewel we altijd met respect handelen voor culturele en religieuze overtuigingen, houden we geen rekening met nationaliteiten".

Ook vanuit politieke hoek wordt er kritisch gereageerd op de vraag van de Turkse regering. N-VA-Kamerlid Zuhal Demir vraagt zich af welk belang hier primeert: het belang van Turkije of dat van het kind. "Voor mij is het zonneklaar: dat van het kind." Tot slot vindt Demir dat Turkije zich niet moet bemoeien met een intern Belgische aangelegenheid.

"Waarom zouden HoLeBi-koppels slechte ouders zijn voor Turkse pleegkinderen", vraagt Demir zich af. "Zij hebben toch ook de nodige opleidin- gen gekregen om kinderen in hun gezin op te nemen ?! Ze zijn dus gelijkwaardige ouders. Ik vind het een schande dat de Turkse overheid een discriminerende houding aanneemt".

Demir gaat alvast minister van Buitenlandse Zaken Reynders over de kwestie ondervragen. "Ik wil weten of de federale regering het standpunt van Turkije deelt". Voor Demir is het duidelijk: "Turkije moet respect hebben voor onze culturele waarden en normen".

bronnen: GayLive.be / Het Nieuwsblad / De Standaard

   
Turkije klaagt ook in België over Pleegouders

Turkije vraagt de Belgische overheid om Turkse kinderen niet meer bij Belgische pleegouders onder te brengen. Dat meldden verschil- lende Vlaamse media dinsdag.

Aanleiding is de ophef rond de 9-jarige Yunus, het jongetje van Turkse afkomst dat in Nederland bij lesbische pleegouders woont.

Turkije vindt het onacceptabel dat Turkse kinderen bij christelijke gezinnen of gezinnen met homoseksuele ouders worden grootgebracht. Ze zijn bang dat zo'n plaatsing leidt tot vervreemding van hun eigen waarden en tot gedwongen assimilatie.

Respect
België zegt niet aan de eis te kunnen voldoen. ''Ten eerste beslissen niet wij dat een kind moet worden weggehaald uit een gezin, dat doet een jeugdrechter", aldus Karel Henderickx, afdelingshoofd algemene diensten van het Agentschap Jongerenwelzijn.

''Ten tweede is onze voornaamste opdracht geschikte pleeggezinnen te vinden, die opleidingen gevolgd hebben en aan onze eisen voldoen. Hoe- wel we altijd met respect handelen voor culturele en religieuze overtuigingen, houden we geen rekening met nationaliteiten".

bron: NU.nl / Vlaamse Media