vrijdag 22 maart 2013

België | Asielzoekers steeds vaker 'Homo'


Steeds meer asielzoekers in België zijn zogenaamd 'homo'. De mannen beweren tegenover de vreemdelingendienst dat ze homosek- sueel zijn en voor de homohaat en het bijbehorende geweld in hun thuisland op de vlucht zijn geslagen.

Het aantal homofiele asielzoekers in België is explosief gestegen: van 116 asielzoekers in 2006 tot 823 in 2011. Opvallend veel van zulke asiel- aanvragen komen van Afrikaanse mannen. "Van wie sommigen hun homoseksualiteit duidelijk verzinnen omdat ze zo meer kans denken te maken op een vaste verblijfsvergunning", zeggen bronnen bij de vreemdelingendienst in Het Laatste Nieuws.

In veel gevallen moeten de 'homoseksuele' asielzoekers hun geaardheid bewijzen. Daarvoor ondergaan ze een gedetailleerd onderzoek van drie à vier uur om hun geloofwaardigheid te onderzoeken. Daarbij komen zelfs expliciete vragen over het eerste orale - of anale contact aan bod.

Valsspelerstheorie
Een Vlaamse homobelangenvereniging gelooft naar eigen zeggen niet in de 'valsspelerstheorie' van de Belgische overheid. "Zeker in de Centraal-Afrikaanse landen zijn de machocultuur én het taboe op homoseksualiteit zodanig groot dat weinig vluchtelingen zouden durven om homoseksualiteit als 'makkelijk alibi' te kiezen."

"Volgens ons gaat het bij de overgrote meerderheid wel om waarachtige gevallen", zegt een woordvoerder. "Men kan er niet omheen dat geweld tegen HoLeBi's in veel Afrikaanse landen is toegenomen. Tegelijk vernemen ook steeds meer Afrikaanse HoLeBi's dat Europa veel toleranter staat tegenover hun seksualiteit. Dus lijkt het ons logisch dat er elk jaar meer Afrikaanse HoLeBi's hier asiel aanvragen."

bronnen: Telegraaf.nl / Het Laatste Nieuws