zaterdag 6 april 2024

Curaçao - Nederland | 'Glenn Helberg' zet zich zijn hele leven in voor Queers ‼


Glenn Helberg (1955) is een Curaçaos-Nederlandse psychiater. Glenn Helberg is bekend vanwege zijn toepassing van Transculturele psychiatrie en omdat hij zich regelmatig uitspreekt over racisme, positie van de Caribische gemeenschap in Nederland en "LHBTIQ+" rechten ‼

Helberg is geboren in Willemstad. Na zijn jeugd in Curaçao te hebben doorgebracht, kreeg hij in 1972 de mogelijkheid om in Nederland te studeren. Na zijn artsenexamen werkte hij enige tijd als arts in de psychiatrische zorg in Curaçao. Bij terugkomst in Nederland specialiseerde hij zich eerst in de algemene psychiatrie en vervolgens in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Hij raakte er steeds meer van overtuigd dat westerse medisch paradigma waarbinnen 'studenten in de psychiatrie' opgeleid werden te beperkt was ‼  Hij verdiepte zich daarom in de manier waarop vanuit andere "culturele perspectieven" gekeken werd naar ziekte en gezondheid.

Zijn grote voorbeeld was de Antilliaans-Surinaamse psychiater "Percy Werners" → die hem leerde om het ziektebeeld van een patiënt zorgvuldig te deconstrueren. In 2014 richtte hij in Amsterdam samen met een aantal collega's het "Expertisecentrum Transculturele Therapie" op, waar hij deze kennis concreet kon toepassen. In deze praktijk wordt gewerkt vanuit de visie dat behandelaren altijd oog dienen te hebben voor verschillende contexten en familiesystemen van hun cliënt.

Lees verder op de website van Winq.nl:  "Glenn Helberg zet zich zijn hele leven in voor Queers" ‼

bronnen: Winq.nl / Instagram.com – Winq.nl