woensdag 10 februari 2021

IND - COA | Rol van coördinator bij afwijzing LHBTIQ+-asielzoeker onduidelijk



De rol van de 'LHBTIQ+-coördinator' ← PDF-bestand ‼ bij de beoordeling van asielaanvragen van LHBTIQ+-asielzoekers is "onduidelijk en onzorgvuldig" ‼  Dat stel "LGBT Asylum Support" na onderzoek. In geen van de gevallen blijkt uit de stukken dat de LHBTIQ+-coördi- nator geraadpleegd is ‼

"LGBT Asylum Support" verzoekt daarom in een brief aan staatssecretaris 'Ankie Broekers-Knol' herziening "Werkinstructie 2019/17" en onderzoek naar alle afwijzingen van LHBTIQ+-asielzoekers.

Sinds 2109 moet op elke locatie van het COA een "LHBTIQ+-coördinator" aanwezig zijn. De coördinator moet volgens de regels in elke zaak waarin een LHBTIQ+-motief speelt geraadpleegd worden, voordat een besluit genomen wordt.
                                                
                                           
Door 't niet vermelden van de rol van de coördinator kunnen rechters en externe partijen "dit belangrijk onderdeel van besluitvorming" niet toetsen. "De 'IND' zou gemotiveerd uitleg moeten geven waar 'een besluit op is gebaseerd' ‼  Met het nalaten daarvan is er sprake van een zorgvuldigheids- gebrek", stelt Sandro Kortekaas, voorzitter LGBT Asylum Support.

Lees verder op de website van RozeGolf.net:  "Rol coördinator bij afwijzing LHBTIQ+-asielzoeker onduidelijk" ‼

Zie ook:  Raadpleging LHBTIQ+-coördinatoren bij afwijzingen van LHBTIQ+-asielzoekers door IND onduidelijk en onzorgvuldig

bronnen: RozeGolf.net / Facebook.com – RozeGolf.net / Facebook.com – LGBT Asylum Support