donderdag 27 juni 2019

Nijmegen | Hoe 'Roze Woensdag' uitgroeide tot 'n fenomeen bij de Vierdaagse

Feesten en lopen in het Roze: het is inmiddels een traditie tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Toch gingen er over het ontstaan van die Roze Woensdag verschillende verhalen de ronde.  Het Lesbisch Archief Nijmegen heeft daarom onderzoek gedaan om duidelijkheid te verschaffen.

"Het zou van de Nijmeegse Potten en Flikkerdag afkomen op het Koningsplein", vertelt Sander Ederveen van Stichting Roze Woensdag. "Maar dat is niet zo". De speciale dag voor LHBTIQ+'ers is langzaamaan uitgegroeid tot een fenomeen in Nijmegen.
     
  In 1983 wordt er nog een dieptepunt bereikt. Er zijn rellen bij toenmalig café 't Bakkertje. "Je kunt tijdens de Zomerfeesten beter een politie- paard zijn dan een Homo", valt er te lezen in een zwartboek dat in die tijd door COC Nederland en COC Nijmegen werd opgesteld.

"De politie greep pas in toen een politiepaard werd bekogeld met een bierblikje", zegt Helm de Laat. "Er werd zelfs een molotovcocktail naar binnen gegooid. Meerdere LHBTIQ+'ers raakten gewond, maar de daders werden slechts gesust door de politie".

Lees verder op de website van OmroepGelderland.nl:  "Hoe Roze Woensdag uitgroeide tot een fenomeen tijdens de Vierdaagse"
                                                          

                                         

bronnen: OmroepGelderland.nl / YouTube.com / Facebook.com – RozeWoensdag.nl → OmroepGelderland.nl