donderdag 8 januari 2015

Humanistisch Verbond: "Afschuw over aanslag op vrijheid van meningsuiting"

Het Humanistisch Verbond reageert met afschuw op de bloedige aanslag vandaag op de redactie van het Franse weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Moslim-extremisten namen daar wraak vanwege satirische cartoons over de islam en de profeet Mohammed.
Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond vindt dat het antwoord op deze aanslag op de vrijheid van meningsuiting alleen maar kan zijn: nog meer vrijheid van meningsuiting: "Deze moslim-extremisten denken Mohammed een dienst te bewijzen door satire over hem te wreken. Je kunt je afvragen wie hier nu een karikatuur maakt van de islam. Ze zijn uit op het zaaien van angst, en willen kritiek en anders- denkenden de mond snoeren. Maar we moeten ons de vrijheid niet laten afnemen. Het enige antwoord in reactie op zo'n aanslag op de vrijheid van meningsuiting mag zijn: nog meer satire, nog meer grappen, nog meer debat over de islam. Ook door moslims zelf".

Op 9 december publiceerde het Humanistisch Verbond, samen met de Internationale humanisten, verenigd in IHEU, het rapport "Freedom of Thought". Dat rapport toont aan dat godslastering in 55 landen nog steeds strafbaar is, in 39 landen tot gevangenisstraf leidt, en in 13 landen zelfs tot de doodstraf. Van der Ham: "Het rapport laat zien dat de terreur niet alleen wordt gevoerd door extremistische organisaties, maar dat er ook gevaar is voor de vrijheid van denken en de vrijheid van meningsuiting door godslasteringswetten van regeringen". Tijdens het World Humanist Congress van de IHEU in Oxford in de zomer van 2014 ondertekende het Humanististisch Verbond een verklaring waarin specifiek het recht op satire werd genoemd.
De IHEU kwam vandaag met een verklaring waarin voorzitter Sonja Eggerickx deze anti-liberale aanslag "een daad van islamo-fascistische ter- rorisme" noemde, "bedoeld om het zwijgen op te leggen aan de vrijheid van meningsuiting over religieuze overtuigingen, en over de islam in het bijzonder". Ze stelt: "Europa heeft een humanistische traditie, waarin vrijheid van meningsuiting, van denken en van levensovertuiging, inclusief vrijheid van godsdienst, bij wet worden gerespecteerd en beschermd".
"Geloofskritiek, inclusief satire, gaat niet in tegen andermans geloofsvrijheid. Sterker nog, kritiek is essentieel voor vrijheid van expressie. Moord daarentegen is de ultieme ontkenning van alle vrijheden en zelfs het bestaan van mensen". In Nederland werd het verbod op smalende godslas- tering in 2014 afgeschaft na de moord op Theo van Gogh in 2004. Boris van der Ham schreef als toenmalig Tweede Kamerlid de initiatiefwet tot het afschaffen van de strafbaarstelling.
Zie ook:
bronnen: Gay.blog.nl / HumanistischVerbond.nl / YouTube.com - The New York Times