maandag 12 januari 2015

A'dam | "Couturier 'Frans Molenaar' is vrijdag op 74-jarige leeftijd overleden"

Couturier Frans Molenaar (74) is vrijdag overleden. De modeontwerper viel vorige maand van de trap en overleed vrijdag aan de ge- volgen daarvan. Dat bevestigde maandag zijn persoonlijke assistent 'Mirjam Bax'.
Molenaar brak bij de val in zijn huis in Amsterdam, vlak voor de kerstdagen, een paar ribben en een middenvoetsbeentje. Daarop werd hij opge- nomen in het ziekenhuis. In het VU-ziekenhuis verslechterde zijn gezondheidstoestand.

"Hij was er ernstiger aan toe dan we met de buitenwereld hebben gecommuniceerd'', verklaart Bax in De Telegraaf. "Details wil ik niet geven, dat heb ik zo met de familie afgesproken. Maar Frans is overleden aan de gevolgen van die val. Dat is ook wat het ziekenhuis ons heeft verteld".
Honderdste collectie
Molenaar zou in mei van dit jaar 75 jaar zijn geworden. Een paar maanden daarvoor zou hij zijn honderdste collectie presenteren. Hij was daar ook al mee bezig. De eerste dagen in het ziekenhuis geloofde hij er nog heilig in dat het door kon gaan.

Molenaar was een van de bekendste Nederlandse modeontwerpers. In 2003 ontving hij de Max Heijmans-ring, een oeuvreprijs die eens in de twee jaar wordt toegekend. Ook werd hij in 1995 onderscheiden als ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Een creatieve duizendpoot werd hij genoemd. De couturier ontwierp glaswerk, fietsen, brillen, auto's, een verflijn en urnen. Delen van zijn mode- en glascollecties zijn tentoongesteld in diverse musea. Alles in moderne, strakke, simpele lijnen. "Eenvoud en tijdloosheid. De kunst van het weg- laten, dat is mijn uitgangspunt en mijn visie", zei hij daar zelf over.
bron: AlgemeenDagblad.nl
Addy van den Krommenacker en Jan Taminiau geschrokken na overlijden van Frans Molenaar   
Couturier Frans Molenaar is vrijdag op 74-jarige leeftijd overleden. Dat werd maandag bekendgemaakt door zijn persoonlijk assi- stent. Modeontwerpers Addy van den Krommenacker uit Den Bosch en Jan Taminiau uit Goirle reageren geschrokken op het nieuws.
"Dit was schrikken vanochtend", laat Van den Krommenacker weten. "Ik kende Frans goed, dus dit komt heel dichtbij. Ik ben er stil van". Ook Taminiau moest even slikken toen hij het nieuws hoorde. "Frans was een groot man in de modewereld. Dit is een groot verlies".

Molenaar overleed aan de gevolgen van een valpartij vorige maand. Daarbij brak de couturier een aantal ribben en een middenvoetsbeentje.
Icoon
"Ik heb heel veel respect voor hem. Alles wat hij maakte, zat perfect in elkaar. Ik had Frans op een voetstuk staan. Hij was altijd recht door zee. Frans was een icoon in ons vakgebied", vertelt Van den Krommenacker. In het verleden organiseerde de Bossche modeontwerper een modeshow met Molenaar in het provinciehuis in Den Bosch. "Ik was toen heel vereerd om met hem te mogen samenwerken".

Volgens Taminiau was Molenaar een inspiratie voor jonge modeontwerpers. "Als kind keek je op tegen Frans. Hij kon urenlang praten over zijn vak. Dan hingen wij aan zijn lippen om niets te missen. Hij gaf gezicht aan de modegeneratie die er nu is. Frans was een bijzondere, excentrieke man in wat hij deed en wat hij zei. Je kon er een gezellige avond mee hebben'', vertelt Taminiau.

Molenaar is voor hem de voorloper van veel ontwerpers die er nu zijn. Hij waardeert vooral zijn initiatief destijds om een coutureprijs in te stellen, die zijn naam droeg. "Daarmee gaf hij een platform aan nieuwe, jonge ontwerpers. Hij stelde dan een geldbedrag beschikbaar waarmee zij dan aan de slag konden. Dat heb ik niet veel anderen zien doen."

Onverwacht
"Frans was een zeer vakbekwaam ontwerper met een duidelijke signatuur. Bovendien had hij een goed gevoel voor humor", reageert modeont- werper 'Mart Visser' uit Sleeuwijk. Het nieuws van het overlijden van Molenaar kwam voor hem 'als een donderslag bij heldere hemel'. "74 jaar is niet heel oud".
   
Ook Visser roemt hem om zijn betrokkenheid voor de jongere generatie. Zelf liep hij vier jaar stage bij Molenaar. "Van hem heb ik geleerd wat een modehuis inhield en hoe een couturier te werk gaat", aldus de 46-jarige Visser.

Donderdag uitvaart
Molenaar wordt donderdag in Amsterdam begraven. Dat gebeurt in besloten kring op begraafplaats Zorgvlied, zei zijn persoonlijk assistent 'Mirjam Bax' maandag.

Voor de uitvaart zijn volgens haar honderden mensen uitgenodigd. Na afloop van de begrafenis is er een, eveneens besloten, afscheid in het Amstel Hotel. "Op z'n Frans, met witte wijn en bitterballen. Zoals we dat ook altijd deden tijdens zijn shows"" Het Amstel Hotel was volgens Bax twintig jaar lang het toneel van de modeshows van Molenaar.

Wie er tijdens de uitvaart spreken, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat zanger Sven Ratzke optreedt. Hij zou dat eigenlijk doen bij de presen- tatie van de honderdste collectie van de couturier, die stond gepland voor maart. "Het is zo jammer dat we die niet meer kunnen meemaken", laat Taminiau weten. 

bronnen: BrabantsDagblad.nl / YouTube.com