dinsdag 21 oktober 2014

Cabaretier en tekstschrijver 'Seth Gaaikema' is op 75-jarige leeftijd overleden

Cabaretier en tekstschrijver Seth Gaaikema uit Schijndel is dinsdag na een kort ziekbed overleden. Dat meldt zijn secretariaat. Seth Gaaikema werd 75 jaar oud. Hij overleed tamelijk onverwacht in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.
Daar werd hij dinsdag opgenomen met hartklachten. De cabaretier was getrouwd met zijn manager Peter Biemans.

Zijn eerste eigen optreden als cabaretier was in 1967. Aanvankelijk trad hij op met een gezelschap, later maakte hij solo-voorstellingen.

Oudejaarsprogramma
In 1969 maakte Gaaikema zijn eerste oudejaarsavondprogramma, "Heer, ik kom hier om te twijfelen". Zijn doorbraak als cabaretier beleefde hij echter een jaar later, toen hij met de oudejaarsconference "Tien Miljoen Geboden" de tien geboden van Mozes toetste aan de maatschappij van de jaren zeventig.
                                
      
                                              
Homoseksualiteit
In de jaren tachtig maakte hij oudejaarsconferences voor Veronica. Ook in de jaren negentig maakte hij enkele oudejaarsconferences. Gaaikema blonk vooral uit in woordspelingen. In zijn oudejaarsconference van 1988 kwam hij openlijk uit voor zijn homoseksualiteit.

Onderscheidingen voor teksten
Voor zijn teksten kreeg hij verschillende onderscheidingen. Aanvankelijk schreef hij voor Wim Kan, en sinds 1956 schreef en vertaalde hij ook tek- sten voor musicals. Dit begon toen de directeur van het Nieuwe de la Mar Theater hem vroeg om de liedjes in de musical My Fair Lady te vertalen. Daarna volgden Oliver, Kiss Me Kate, Driestuiversopera, Les Misérables, The Phantom of the Opera, Evita, Miss Saigon, Chicago en de operette La Vie Parisienne.

Hij schreef verder musicals als Swingpop, Publiek, Grace, Kuifje: De Zonnetempel, Catharine en Adam en Eva (Duitsland). Met de afscheidsvoor- stelling "Wat ik nog graag zou willen" sloot Gaaikema na 55 jaar zijn carrière af in het theaterseizoen 2013-2014.

Zijn laatste voorstelling vond plaats op 19 januari 2014 in de Stadsschouwburg in Groningen.

Op verzoek van fans is er een condoleanceregister aangemaakt voor Seth Gaaikema ‼

bronnen: OmroepBrabant.nl / NOS.nl / Boschtion.nl / YouTube.com