zondag 28 september 2014

Servië – Belgrado | "Duizenden agenten bewaken de Gay Pride in Belgrado" ‼

Honderden homo-activisten hebben voor het eerst in 4 jaar een betoging gehouden voor gelijke rechten in de Servische hoofdstad Belgrado. Op enkele kleine incidenten na is de Gay Pride rustig verlopen, zeker in vergelijking met 2010. 
Klik op de Link voor een Video-fragment van de Belgrado Pride:  Voor het eerst weer een Gay Pride in Belgrado   RTL·Nieuws.nl
Toen liep de Gay Pride volledig uit de hand, doordat nationalisten en voetbalsupporters de deelnemers aanvielen, bussen in brand staken en win- kelruiten intrapten. De autoriteiten verboden de Gay Pride in de 3 jaren erna omdat de veiligheid van de deelnemers niet gewaarborgd zou zijn.
Duizenden oproeragenten waren zondag ingezet met waterkanonnen, gewapende voertuigen, paarden en schilden om te zorgen dat de betoging ongestoord verliep. De straten van de Gay Pride-route waren afgezet.
Ruzie
De activisten liepen zwaaiend met regenboogvlaggen van de regeringsgebouwen naar het parlement. "Ik voel me geweldig. Ons werk van de afge- lopen 3 jaar heeft zijn vruchten afgeworpen", zei Boban Stojanovic, een van de organisatoren.
Premier Aleksandar Vucic, een vroegere ultranationalist die zich heeft bekeerd tot pro-westers politicus, liep niet mee, maar verscheidene ministers en burgemeester Sinisa Mali van Belgrado deden dat wel.
De broer van Vujic kreeg ruzie met agenten van een speciale eenheid die de Gay Pride bewaakten, zo hebben Servische media gemeld ‼  De man raakte zo gewond dat hij naar het ziekenhuis is gebracht.
Homofobie
Afkeer van homoseksuelen is wijdverbreid in het Oost-Europese land. Het hoofd van de Servisch-Orthodoxe Kerk stelde vorige week nog homosek- suelen gelijk aan pedofielen en incestplegers.
De Europese Unie heeft in de onderhandelingen met Servië over 'n lidmaatschap duidelijk gemaakt dat ze de bereidheid van Belgrado om de men- senrechten te beschermen onder meer zal afmeten aan een ongestoord verloop van de Gay Pride.
"Ik ben trots op de inwoners van Belgrado", zei de premier na afloop. "We hebben dit niet gedaan vanwege de EU, maar uit respect voor de grond- wet, voor de wet en voor iedereen".

Zie ook: 

bronnen: Telegraaf.nl / YouTube.com