vrijdag 29 augustus 2014

Gemeente breidt maatregelen tegen Homoseksuele handelingen Ulesprong uit

Friesland - Sint Nicolaasga  →  Het college van B&W van 'De Friese Meren' is niet van plan om 'De Ulesprong' officieel als homo-ontmoetingsplaats (HOP) vast te leggen zoals Platform Keelbos heeft gevraagd. Er komen juist bordjes met Verboden Toegang op een deel van het terrein zodat de politie kan verbaliseren.
Platform Keelbos is een belangenorganisatie voor homoseksuelen. In een brief stelt men dat het vermoeden bestaat dat het snoeien door vrij- willigers uit Sint Nicolaasga voortkwam uit 'homo aversief gedachtengoed'. Het platform suggereert dat door het lage of ontbrekende struikgewas seksuele handelingen juist beter zichtbaar zijn geworden en de kans daardoor groter is geworden dat recreanten het recht in eigen handen nemen en elkaar gaan ophitsen.
Discriminerend
Verder hadden er eerst criteria voor de overlast moeten worden opgesteld voordat er ingegrepen had mogen worden. Ook zijn ontmoedigingsmaat- regelen van homo-ontmoetingsplaatsen (HOP) in de ogen van het platform discriminerend. Men vraagt de gemeente dan ook om de maatregelen te beƫindigen en een inpassingsplan voor de HOP te maken. Het platform stelt dat de beperkte openingstijden van de parkeerplaatsen 'De Lanen' en 'De Wiel' beter opgeheven kunnen worden waardoor de overlast op de Ulesprong vanzelf zal verdwijnen.
Steeds schaamtelozer
Het college is niet van plan gehoor te geven aan de verzoeken. Volgens de beheerder van De Ulesprong handelen de bezoekers als maar schaam- telozer en zijn hun handelingen steeds beter zichtbaar voor recreanten. Daardoor blijven ouders met kinderen weg - om de confrontatie met deze seksuele handelingen te vermijden.
Het snoeien van de struiken ging in overleg met de gemeente en moet niet gezien worden als afkeer van homoseksuelen, schrijft het college. De gemeente respecteert ieders persoonlijke levenssfeer, maar zet een streep wanneer handelingen betreft die volgens de wet - schennis der eerbaar- heid - strafbaar zijn en recreanten er ongevraagd mee worden geconfronteerd. Van ophitsen of bedreigingen is tot op heden geen sprake.
Verboden Toegang
De gemeente gaat nu enkele bordjes met 'Verboden Toegang' plaatsen rondom het parkeerterrein. Dit gebeurt op verzoek van de politie, zodat zij overtreders kan bekeuren. Het strand blijft uiteraard wel toegankelijk. Ook de openingstijden van De Lanen en De Wiel worden niet aangepast.
Om het handelen in drugs te ontmoedigen - waarvan volgens de beheerder zeker sprake is - wil het college ook in de toekomst 't struikgewas laag houden.

bronnen: ZuidFriesland.nl / JousterCourant.nl